Rendezői változat

Győr+
2015.01.09. 18:01

Az egész közgyűlés pozitívan fogadta Győr 2020-ig szóló kulturális koncepcióját, melyet a múlt év utolsó ülésén, december 19-én szavazott meg a testület: a tervezet többek között a színház, illetve az épület előtti tér felújítását, a Vaskakas Bábszínház új otthonba költözését, és a fiatalok kulturális életbe történő szélesebb körű bevonását tartalmazza.

Az öt évre szóló stratégia számos intézményfejlesztési elemre kiterjed, melyek közül prioritást kapott az egy évtizede halasztott Győri Nemzeti Színház és a II. János Pál tér teljes felújítása, hiszen bár az önkormányzat minden évben támogatja a legsürgetőbb feladatok megvalósítását, a teljes körű renoválást nem lehet kikerülni. A nagyszabású beruházás azonban állami támogatás nélkül továbbra sem valósítható meg, a forrásokat keresik. Az épület és környezetének tervezett rekonstrukciójával lehetőség nyílik, hogy a II. János Pál tér a Széchenyi és a Dunakapu térrel számos európai példát követve összehangolt rendezvénytérként szolgálja a kiemelt szabadtéri kulturális programok megrendezését.

A Gyermekek Háza épületének felújítása, valamint egy korszerű, színvonalas bábszínházi játszóhely kialakítása egy másik épületben a közeljövőben ugyancsak esedékes feladat. A tervek szerint az Aradi vértanúk úti intézmény Generációk Házaként szolgálna tovább, s a 6–14 éves korosztályon túli korcsoportokat is befogadná. A létesítmény 200 négyzetméter alapterületű pincéjének felújításával megvalósíthatóvá válhat egy olyan ifjúsági klub, találkozóhely kialakítása, amely korosztály specifikus művelődési programok és humánszolgáltatások – például albérlet és munkalehetőség közvetítése, tájékoztató külföldi tanulmányutakról, pályázatokról – helye lehetne.

Az épületben működő Vaskakas Bábszínház pedig máshová költözne: a társulat vezetése javaslatot tett a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ önkormányzati tulajdonba vétele esetén, annak épületében egy „ifjúsági kulturális találkozóhelynek”, a Vaskakas Művészeti Központnak kialakítására, mely a győri fiatalok művelődésének otthona lehetne. A kulturális centrum a színház, az iskola és a művelődési ház funkcióit egyesítené.

A fiatalokat szolgálná felújítás után a Teleki utcai Rómer-ház is, mely újból közösségi térként működhetne, befogadva a legkülönbözőbb művészeti műfajok és irányzatok képviselőit.

A leírtakból is kiderül, az elfogadott koncepció nagy hangsúlyt fektet arra, hogy bővüljön a szabadidős kínálat az ifjúság számára, és a kulturális intézmények is vizsgálják az önkormányzattal karöltve a fiatalok igényeit, törekednek az ifjúsági rétegkultúrák kibontakozási lehetőségeinek megteremtésére.

A tervezetben további fontos intézményi fejlesztésként említik a Széchenyi téri Apátúr-ház felújítását – belső udvarának lefedésével korhű, a barokk kor hangulatát megidéző közönségtér valósítható meg. Az épület belső tere művészeti előadások megrendezéséhez nyújthat páratlanul esztétikus, igényes környezetet. A koncepció szól többek között még a Bécsi kapu tér és a Virágpiac felújításáról, funkcióbővítéséről és a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér komplex funkcióbővítő felújításáról is. Kitér az „ifiház” ügyére is: a Petőfi Sándor Művelődési Ház és az egykori Vasas Művelődési Ház épületeinek műszaki állapota egyelőre nem teszi lehetővé közösségi célú használatukat. Az ifiház a decemberi közgyűlésen is szóba került, ennek kapcsán Borkai Zsolt polgármester elmondta: még nincs meg minden információ a döntéshez, hogy le kell-e bontani vagy sem. Kérdőíves közvélemény-kutatást folytatnak az ügyben, és hozzátette, jó volna, ha nem a politika küzdőterére kerülne a szakmai kérdés.

A 2020-ig tartó tervezet egy modern nagyváros kulturális jövőképét vázolja, melyben természetesen fontos szerepet kapnak a kulturális élet alappilléreinek számító társulatok; a már említetteken túl a világhírű Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar további támogatása és fejlődése.

A város Négy Évszak Fesztiválja pedig a hagyományokhoz híven, magas színvonalon az egész évet átfogó gazdag kulturális programokat kínál a városban lakóknak és a látogatóknak egyaránt a jövőben is. A városi szinten összehangolt kulturális, idegenforgalmi, sport- és városmarketing együttműködésének is köszönhetően, egyre többen érkeznek Győrbe. Az elkövetkező időszakban pedig újabb lehetőségek nyílnak a kulturális programok és fesztiválok számára, elsősorban az új rendezvényhelyszín, a Dunakapu tér használatbavételével, és a programok palettáját az Audi Aréna is színesíteni fogja.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor