Virrasztást tartanak Győrben Apor Vilmos szentté avatásáért

Győr+
2015.04.01. 06:39

A 70 éve mártírhalált halt boldog Apor Vilmos vértanú püspök szentté avatásáért virrasztanak ma a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

 

Paksa Balázs, a Győri Egyházmegye sajtóreferense elmondta, hogy az ünnepi program a 2015-re meghirdetett Apor Vilmos-imaév egyik kiemelt eseménye. Délután fél ötkor a Kármelita-templom kriptájában – ahol három évtizeden át volt eltemetve a püspök – gyertyát gyújtanak, majd a Püspökvár udvarán koszorút helyeznek el.

Hat órakor kezdődik a püspöki szentmise a Nagyboldogasszony-székesegyházban, a szertartás végén megkoszorúzzák Apor Vilmos sírját.

 

 

A negyed nyolckor kezdődő virrasztás elmélkedéseit Kozma Imre szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke tartja. Az ünnepi program 23 órakor litániával, szentségi áldással, majd Apor-keresztúttal zárul.

Apor Vilmos 1892. február 29-én Segesváron született székely főnemesi családban. 1915. augusztus 24-én Nagyváradon szentelték pappá, 1941. március 2-án foglalta el püspöki székét Győrben. Amikor 1945-ben a háború elérte a várost, több száz embert menekített a Püspökvárba. A főpapot egy orosz katona lőtte le, amikor a vár pincéjében megbújó lányokat és asszonyokat védelmezte. Sérüléseibe április 2-án belehalt.

 

MTI