Idegen pályán: kajakos a falmászóteremben

Győr+
2015.04.04. 10:00

Új rovatot indítunk e heti lapszámunkban, ahol megpróbálunk egy-egy sportolót kiszakítani a megszokott sportágából és számára egy teljesen idegen környezetbe invitálni. Első alkalommal az ifjúsági világbajnok győri kajakos Takács Tamarát kértük erre.

 

 

Az alig 19 éves kajakos tehetségünket – kiegészítve picit a téli alapozását – arra kértük, próbálja ki velünk a falmászást. Szerencsére nem volt ellenére Tamarának, hiszen mint mondta, örömmel próbál ki új dolgokat, főleg a sport terén, így elindultunk az Ibex Sport falmászóterembe egy jó kis mókára. Gyors öltözés és már meg is kaptuk a mászócipőt, a beülőt, a karabinert, majd segítőnk, Balázs útmutatásaival elkezdtük elsajátítani az alapokat. Magnéziás zsák jól jön, tanácsolta Balázs, és utólag mi is rájöttünk, igaza volt, jóval könnyebb volt kapaszkodni a falon magnéziával. Mivel a falmászás alapvetően páros sport, így először Tamara mászott fel a falra, míg én biztosítottam.

 

 

„Elsőre kicsit rémisztő volt – mondta a kajakos hölgy –, amikor elindultam és éreztem, hogy biztonságban vagyok, akkor megnyugodtam. Nagyon élveztem, az újdonság mindig izgalmas.”

Ezután jöhetett a fordított felállás, Tamara volt a biztosító személy. „A másik szerepkör, a biztosítás is érdekes volt. Jó volt kipróbálni mind a két részét a falmászásnak. Ám bevallom, a földön, na és a vízen azért jobban érzem magamat.”

 

 

A falmászás a test minden izmát megdolgoztatja, ezt éreztük is mindketten, miután lemásztunk a falról. Erősít és kiváló a teljesítőképesség határainak feszegetésére.

„Nagyon jó sport. Jó kiegészítő mozgás lehet a kajak mellé. Átmozgatta mindenemet. Éreztem, hogy feszültek az izmaim, lehet, hogy izomlázam is lesz még – tette hozzá viccesen Tamara –, nagyon fárasztó lehet ezt komolyan űzni, de nagyon élvezhető is. Felér egy kemény edzéssel. Biztos megpróbálom majd elcsábítani ide a sporttársaimat, hogy ők is kipróbálhassák ezt.”

 

 

A tréning után nem mehettünk el az „eredeti” sportága mellett sem, hiszen nagy céljai vannak Tamarának az idei évre, amire keményen készül. Nagy álma az U23-as világbajnokságra való kijutás. Természetesen az első helyet célozza meg, ám ha reálisan nézi már az indulásnak is nagyon örülne. Aztán a győri vb-n is szeretne jól szerepelni, és ki tudja, lehet egyszer az olimpián is szoríthatunk majd neki, hiszen ez utóbbi is nagy álma a kajakos hölgynek.

 

Csizmadia Dóra

Fotó: Marcali Gábor