Tapintható művészet

Győr+
2015.04.10. 15:17

Izgalmas, újszerű tárlat nyílt pénteken az Eszterházy-palotában, ahol bekötött szemmel kell végigtapogatni a kiállítás darabjait.

Tapintható művészet mindenkinek címmel országos vándorkiállítás érkezett Győrbe, a Kézzelfogható alapítvány szervezésében.

 

 

Az alapítvány egyik célja az volt e kiállítással, hogy a látogatók tapintás útján különböző anyagokból készült, különböző formájú kortárs művészeti alkotásokkal ismerkedjenek meg. A tárlaton kortárs képzőművészek, iparművészek alkotásai, tematikus művei, látás-, hallássérült, valamint értelmi sérült alkotók művei láthatók, különös tekintettel az anyagok sokszínűségére és tapinthatóságára.

 

 

A megnyitón a látássérült gyermekekből álló Gardonka együttes adott műsort, majd az alapítvány elnöke, Móga Sebők Erzsébet beszélt a vizuális akadálymentesítés fontosságáról. Elmondta, a tárlat a tapintást szolgálja, azt, hogy egy másfajta dimenzióban is „szétnézhessünk”. Nemcsak a befogadók számára, hanem az alkotóknak is egyedi a helyzet, hiszen nem vizuálisan, hanem tapintással ismerkedhetnek meg műveikkel a látogatók.

 

 

Az első teremben Adelio Sarro brazil festőművész tapintható képei láthatók, amely csak a győri tárlatra érkeztek. A festőművész elsősorban dél-amerikai indiánokat, szegény embereket ábrázol képein, élénk színeket, struktúrákat használ, így válnak izgalmassá munkái a nem látók számára is.

 

 

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő megnyitójában azt hangsúlyozta, egy kiállításon nem érinthetjük meg a műveket, csak a szemünkre hagyatkozva láthatjuk őket, itt azonban, miután a szemünket bekötötték, csak a tapintásunkra hagyatkozhatunk. A képviselő hangsúlyozta, Győr eddig is sokat tett az esélyegyenlőségért, és ez a tárlat egy újabb lépés afelé, hogy tudjuk egymást elfogadni, kapcsolatot teremteni. A kiállításnak ez a fő gondolata.

 

 

A tárlat fedett szemmel megismerhető különböző fokban látássérült tárlatvezetők közreműködésével, előre egyeztetett időpontban. Időpont egyeztetés a tervezett látogatás előtt legalább 3 nappal a következő telefonszámokon lehetséges: 06-70/383-7766, 06-20/284-0822.

 

 

Tárlatvezetésekre jelentkezni lehet Gálber Szabinánál: telefon 06/20-331-9797.

A kiállítás május 3-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig látogatható.

 

 

Tapints velünk, érezz velünk és mosolyogj velünk! – biztatnak mindenkit az alkotók.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor