Az első edzésemről haza akartak küldeni

Győr+
2015.04.18. 15:00

Ha a profi férfi teniszre gondolunk, sokaknak egyből a korunk legnagyobbjai jutnak eszébe. Federer, Nadal, Djokovics és a többiek valóban letették a névjegyüket és örökre beírták magukat a sportág képzeletbeli történelmében. Ám a külföldi sztárjátékosok mellett kis hazánkban is van olyan tehetséges fiatal, aki nagyot álmodott és a legjobbak közé hajt.

Fucsovics Márton neve ismerősen kell, hogy csengjen a sportot szeretők körében. A nyíregyházi teniszes nagyon korán, már ötéves kora előtt megismerkedett a tenisszel, egy nyaralás alkalmával. Fucsovics és a tenisz kapcsolata pedig elindult, hogy meghódítsa a pályákat.

„Négy és fél éves lehettem, amikor a családommal elmentünk síelni és egy közös ismerősünknek a lánya elment egy tanfolyamra teniszezni. Ő megkérdezte, hogy nem akarok-e csatlakozni, én pedig mondtam, hogy persze, miért is ne. Amúgy is mozgékony voltam, focizgattam, futkároztam össze-vissza, így ezt is ki akartam próbálni és végül ott maradtam.”

Az első edzéséről haza akarták küldeni Marcit – ahogy mondta, azért mert nagyon kicsi volt. Aztán amikor meglátta az edzője, kérte, maradjon mégis, és próbálja ki.

„15 éves koromig Magyarországon edzettem, utána négy évig Németországban. Itt kevesebbet versenyeztem, inkább edzettem. Aztán kiköltöztem Franciaországba két évre, most pedig itt vagyunk a Davis-kupán. (A Davis-kupán 4–1-re győztek a magyarok Moldova ellen – a szerk.)

A többszörös magyar és junior Grand Slam-bajnok egyáltalán nem érzi tehernek, hogy jelenleg ő Magyarország első számú teniszezője. Önbizalommal tölte el, ami csak arra ösztönzi, hogy még tovább küzdjön az álmáért.

 

 

„Ez a sport nagyon összetett. Fizikálisan is nagyon jónak kell lenni, de még ennél is fontosabb a mentális felkészültség, az hogy fejben hogyan tud ott lenni az ember. Ez utóbbin nagyon sok minden múlhat egy-egy versenyszituációban.”

Ugyanolyan fontosak azok a személyek, akik végig mellette vannak – állítja Marci.

„Szerintem az edzőm személye az egészen a pályafutásom végéig fontos lesz, hiszen ő mondja meg, mit csináljak. A háttér is nagyon fontos, az hogy milyen csapat van körülöttem. Az edző, a kondi-edző, a család, azok, akik szervezik az utazásokat, a menedzser, ők mind nagyon fontosak, és ez is nagyon összetett dolog. Persze a legmeghatározóbb a családom, hiszen ők végig ott voltak, vannak mellettem a kezdetektől. Illetve számomra a jelenlegi menedzserem, Joó György jelent nagyon sokat.”

 

 

Fucsovics 2011 februárjában betöltötte 19. életévét, így ettől az évtől kezdődően már nem vehetett részt junior versenyeken, hanem a felnőttek között kell, hogy megvívja harcait. Marci jelenleg az egyéni rangsor 152. helyén áll, ám innen még feljebb szeretne kapaszkodni, hiszen álma a top 50.

„Nekem mindig is a top 50 volt a célom és az, hogy a Grand Slam-eken is jó eredményeket tudjak elérni. Ez szerencsére már összejött ebben az évben is, mivel a Grand Slam-eken már mindig ott vagyok a selejtezőkön is. Sőt küzdöttem már a főtáblára jutásért is. Szóval ez akármikor összejöhet a közeljövőben is, de egy-két éven belül biztosan. Legalábbis remélem, így lesz.”

A fiatal teniszes annak is örülne, ha minél többen űznék szeretett sportágát.

„Legfőképpen azért ajánlom, mert a tenisz kikapcsol és egy nagyon élvezhető, szerethető sport. Nemcsak fél órát, hanem órákat is lehet játszani, pláne ha jó a társaság. Én a tenisz mellett állok maximálisan.”

Csizmadia Dóra

Fotó: Marcali Gábor