Az ausztrál, akit lenyűgözött Győr

Győr+
2015.04.18. 09:42

A Mobilis adott helyet a Formula Student Sympoziumnak, amelyen részt vett a versenyeket több mint húsz éve ismerő és követő szakértő Pat Clarke is, aki Ausztráliában él, a versenyek miatt azonban gyakori vendég Európában és az Egyesült Államokban. Vajon milyen Győr ausztrál szemmel?

Járt már Magyarországon, mennyire ismeri a magyar futamot?

Először járok önöknél. A magyar Formula Student futamról sok mindent tudok, külföldi versenyeken gyakran beszélgetek magyarokkal. Az Arrabona Racing Team csapat autóját Oroszországban alá is írtam. Annyira tetszett az autójuk, hogy ha egy járművet a versenyekről megvehetnék, ez lenne az. Vagyis sok mindent tudok a magyarokról, ezért is örültem, hogy meghívtak a győri szimpóziumra.

 

Mit tapasztalt nálunk?

A város lenyűgözött, a gyönyörű barokk épületekkel nem tudtam betelni. Ami viszont bántotta a szememet, hogy a szovjet uralom időszakában szörnyű tömbházakat húztak fel a műemlék épületek környezetében. Tetszett, hogy a magyarok mennyire nyitottak, közvetlenek és kommunikatívak. Nem úgy, mint az amerikaiak, nem várnak vállveregetést, érintést. Nagy meglepetést okozott számomra, hogy mennyire olcsók az éttermek. Egy hallgatóval elmentem vacsorázni, én fizettem, s vártam a nyolcvaneurós számlát, helyette kaptam egy huszonnyolc eurósat. Aztán később elmondták, nem csak az árak olcsók Magyarországon, hanem a fizetések is. Egy ausztrál persze az utóbbit nem, csak az olcsón megkapott finom ételeket élvezi ebből, így a feleségemet könnyű lesz meggyőzni, hogy augusztusban térjen vissza velem a Formula Studentre.

 

Azt mondják, önnél jobban a Formula Student világát senki nem ismeri, és önnél lelkesebb híve sincs a versenynek. Vállalja ezeket a minősítéseket?

Abszolút vállalom, még akkor is, ha fellengzősnek tűnhet. Úgy érzem, mindent tudok és ismerek a Formula Student világában, az pedig, hogy szenvedélyesen szeretem, nem kétséges. Hosszú ideig egy autóipari cégnél dolgoztam, rengeteg továbbképzést szerveztem a kollégáknak, most már nyugdíjas vagyok, és eljött az ideje, hogy én is visszaadjak valamit az iparnak, amelytől rengeteget kaptam. Szeretem a fiatalokat, könnyen szót értek velük.

 

Ön egykoron gokartversenyző volt. Mi az alapvető különbség a gokart és a Formula Student között?

Az egyik kizárólag a versenyzésről szól, a másikban pedig az oktatáson van a hangsúly. A gokartok nagyon egyszerű gépek, kevés mérnöki input van az ilyen járművekben. A Formula Student alkotás, a semmiből kell egy járművet megépíteni, a tanulási folyamat végén pedig még verseny is van.

 

Koloszár Tamás