Az összefogásban az erő

Győr+
2015.04.25. 15:00

2017. július 23. Ezt a dátumot várják már nagyon a sportot szeretők Győrben. Ekkor kezdődik meg ugyanis a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál a hivatalos megnyitó ünnepséggel. Addig persze még sok idő van, legalábbis a 819 hátralévő nap még soknak tűnik. Ám a szervezők előtt van még elvégzendő feladat.

Az összefogásban az erő – fogalmazott Bolla Péter, az EYOF szervezéséért felelős polgármesteri biztos. A jó győri rendezés ugyanis csak így valósulhat meg. A 8 napos olimpiai kavalkád alatt ugyanis 4000 sportoló érkezik Győrbe, illetve nagyságrendileg még egyszer ennyi edző, szülő, kísérő és segítő.

Az állam a győri létesítményfejlesztéseket közel 15 milliárd forinttal támogatja, a maradék részt pedig Győr városa állja. Az infrastrukturális fejlesztések már megkezdődnek. Az új multifunkcionális csarnokot, az Audi Aréna Győrt, illetve az új uszodát, az Aqua Sportközpontot már átadták. Nyáron pedig az atlétikai sportközponttal, illetve a kajak-kenu pálya építésével folytatódik a kivitelezés. A sportlétesítmények mellett azonban ugyanolyan fontosak az ehhez tartozó utak, parkolók, a szállodák, kollégiumok fejlesztése. A 4000 sportoló, illetve kísérőik elhelyezése nagy feladat lesz – mondta Bolla Péter. Az egyetem kampusza és kollégiuma lesz az egyik központ. A kollégium most nagyjából 800 fő befogadására alkalmas, ám az itt tervezett fejlesztések után már 2000 főt is el lehet majd helyezni. A másik központ a volt győri növényi olajgyár területén épülő 200 lakás, amelyet külső beruházó épít, és az EYOF idejére bérbe veszi a város. Ez mellett persze szállodai fejlesztések is lesznek, és be szeretnék vonni a győri lakosokat is, szükség van ugyanis rájuk is.

Bolla Péter úgy fogalmazott, hogy szeretnék, ha ez a nyolc nap nemcsak a sportról szólna, hanem egy kulturális esemény is lenne. A város éljen, kapcsoljuk bele a helyi kulturális egyesületeket, a filharmonikusokat, a színházat, a Vaskakas Bábszínházat, mindenkit, aki Győrért tenni akar, összefogni egy jó ügyért.

 

 

Fotó: Marcali Gábor