Megújult a Pannonhalmi Főapátság Szent Adalbert Szociális Otthona

Győr+
2015.04.28. 11:42

A Pannonhalmi Főapátság épületegyüttesében 1951 óta működik a Szent Adalbert Szociális Otthon. Az apátság épületében kezdetben a szerzetesrendi és diákotthoni élettől szigorúan elkülönített állami fenntartású idősotthont hoztak létre férfiszerzetesek számára, melynek működtetését 1988-tól a bencés közösség vette át.

Az 1990-es évektől kezdődően – ahogy erre folyamatosan lehetőség nyílott – a Pannonhalmi Főapátság Szent Adalbert Otthonába egyre több világi beteg került.

A szociális otthon megújításának folyamata 2010-ben kezdődött az épület teljes akadálymentesítésével, s ez a folyamat folytatódott az elmúlt több mint 1,5 éves időszakban az intézmény további fejlesztésével és energetikai korszerűsítésével. A 100%-os támogatottságú pályázat keretében 117 millió forint támogatást nyert el a Főapátság, melyből az alábbi fejlesztések valósultak meg az otthonban:

•átalakították és felújították a vizesblokkokat a mai kor követelményeinek megfelelően

•az 1. és 2. szinten korszerűsítették a homlokzati nyílászárókat

•az épületrészben működő felvonót biztonságos – üzembiztos liftre cserélték

•a mozgásukban korlátozott lakók közlekedésének megkönnyítése érdekében a földszinti rámpát egy emelőlapos szerkezetre cserélték.

Emellett jelentős fejlesztés valósult meg az intézmény konyhájában is új konyhai eszközök és berendezések beszerzésével, de a projekt keretében nővérhívó rendszer is kiépült, valamint megvalósult a közösségi terem bútorzatának cseréje illetve internettel történő ellátása is.

A rekonstrukciónak köszönhetően a bentlakók életének komfortosabbá vált, az új eszközök elősegítik a kiszolgáló személyzet munkáját, valamint lehetővé teszik az épület gazdaságosabb üzemeltetését is.

A fejlesztés az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, a „Pannonhalmi Főapátság Szent Adalbert Szociális Otthonának korszerűsítése, energia hatékonyabbá tétele” című és TIOP-3.4.2-11/1-2012-0146 azonosítószámú projekt részeként valósult meg.

 

 

 

Fotó: bences.hu