Az aranycsapatról nyílt kiállítás az Esély Galériában

Győr+
2015.04.29. 16:34

Minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjáról, vagyis az aranycsapattal kapcsolatos relikviákból nyílt kiállítás az Esély Galériában szerdán.

Az Esély Közhasznú Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztat, akik rendkívül nagy hátránnyal indulnak az élet minden területén. Az itt tevékenykedőknek nem csak munkára van szükségük, hanem élményekre is, arra, hogy megnézhessenek egy kiállítást, hogy megismerkedhessenek különböző művészetekkel, vagy éppen maguk is alkotókká váljanak. Ezért szerveznek a helyszínen tárlatokat, ezúttal már a negyediket, amely a győri Murányi Károly által, a legendás aranycsapatról összegyűjtött aláírásokból, fotókból és cikkekből áll.

 

 

Farkasné dr. Lukácsy Zita, az Esély Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Murányi Károly elhivatottan szereti a sportot és szenvedélyes gyűjtő. „Én pedig nőként is kedvelem a jó focit, vannak a régi szép időkről élményeim, viszont a mostani fiatalság már csak talán Puskás Öcsi nevét ismeri, pedig az oly sok országban emlegetett aranycsapatra máig büszkék lehetünk” – tette hozzá és hangsúlyozta, a Magyarországon egyedülálló kiállításon minden eredeti.

 

 

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő elárulta, több mint húsz éve ismeri a kiállítót, aki fiatal kora óta gyűjti a sportolók aláírásait, mára több ezres gyűjteménnyel büszkélkedhet, amihez eredeti fotókat és újságcikkeket is csatol. A relikviákat a szervezők tematikusan mutatják be. „Az 1952-ben olimpiai bajnokká lett csapat utolsó élő tagjai is távoztak közülünk sajnos, tavaly Grosics Gyula, idén pedig Buzánszky Jenő is elhunyt” – mondta és hozzátette, bízik benne, hogy a 2016-os riói olimpián a magyar sportolók jól fognak szerepelni és abban is, hogy egyszer, valamikor a nem túl távoli jövőben a magyar futballválogatott kijut a világ-, vagy legalább az Európa-bajnokságra.

 

 

A kiállító, Murányi Károly felidézte, először 1955-ben, Balatonlellén látta kisfiúként az aranycsapatot, Kocsis Sándorral, a kedvencével még válthatott is pár szót. Később a válogatott minden tagjától szerzett aláírást, a kiállításon pedig több mint 20 év munkáját láthatják az érdeklődők.

 

 

Az Esély Galériában kiállítók mindegyike egy alkotását a helyszínen hagyja, Murányi Károly Grosics Gyula eredeti aláírását és fotóját ajánlotta fel.

 

Fotó: Marcali Gábor