Itt is egy igazi kis atlétikai család kezd felnőni

Győr+
2015.05.02. 10:00

A márciusi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság előtt, úton Prágába, megálltak válogatott atlétáink Győrben egy rövid pihenőre. A jó ebéd mellett jutott idő arra is, hogy kicsit ápolják a már eddig is jó kapcsolatot a Győri Atlétikai Clubbal. Pár szóra pedig örömmel álltak meg lapunknak, Gyulai Mártonnal a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkárával beszélgettünk.

A rövid győri pihenő jó volt arra, hogy kicsit ápolják a kapcsolatot a helyi klubbal. Milyen a szövetség és a Győri Atlétikai Club viszonya? Jó úton haladnak a GYAC atlétái?

Kifejezetten örültünk annak, hogy a győri AC, mi csak így hívjuk, megalakult vagy inkább újra alakult, rendbejött, és a megfelelő kerékvágásba került az atlétika Győrben. Nem titok, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kapcsán olyan tervek születtek, amelyek elkészülte után egy méltó stadionra, méltó otthonra lelhet a GYAC és az atlétika Győrben. Nagyon jó társaság alakult ki ebben a városban. Vannak tehetséges versenyzők, például Sorok Klaudia vagy Kószás Kriszta, akik jó úton járnak. Ám mellettük én még kiemelném az edzőik, illetve a klubvezetés munkáját. Itt Klement Tibor elnökre vagy Petrahn Barbarára, mint volt atlétára, és jelenlegi klubmenedzserre gondolok. Nem utolsósorban pedig Farkas Roland és Zajovics Csaba azok, akik olyan munkát végeznek, ami példaértékű és minőségi. A fiatalok pedig olyan embereket látnak maguk előtt, akikre fel lehet nézni. Az eredmények pedig önmagukért beszélnek.

Többször járva a győri atlétikai pályán, nekem mindig úgy tűnt, hogy nemcsak barátok, hanem, mint egy kis család, úgy élik a mindennapjaikat. Ez a hangulat jellemző máshol is?

Jól látod. A nemzetközi atlétikai szövetség, amióta vannak világbajnokságok – már közel 32 éve – azóta atlétika családnak titulálja magát. Ez a csoport elsősorban a versenyzőkből, edzőkből, vezetőből, VIP-vendégekből áll. Az elején ez még csak egy kellemes szófordulat volt, ám ha jól belegondolunk az atlétika az tényleg egy családi sportág, hiszen nem kontakt sportágról beszélhetünk, így mindenki tudja segíteni a másikat. Akár csak mérni az időt, vagy egy tempót futni, vagy elmondani, hogy technikailag mit kellene máshogy csinálni. Ez igaz Győrre is, itt is egy igazi kis atlétikai család kezd felnőni.

 

 

Mire lehet hivatott a győri atlétika?

Úgy gondolom, ha azok a létesítmények megépülnek, amit terveznek itt Győrben az EYOF kapcsán, és a szakmai vezetés tovább tudja folytatni az elkezdett munkát, illetve a fiatalok is meglátják a lehetőséget abban, amit egy hazai nemzetközi szereplés jelenthet, akkor szinte bármi lehet a győri atlétikából. A bármi alatt arra gondolok, hogy akár lehet az ország egyik vezető egyesülete. Győr elhelyezkedése kifejezetten előnyös, mind Bécshez, Budapesthez és Pozsonyhoz is közel van. Nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas, és ezek mind olyan apró lehetőségek, amelyek le fogják csalogatni a gyerekeket a pályára. Onnantól pedig már csak annak a családnak kell összeállni, amiből majd a nagyobb eredmények születhetnek. Bízom abban, hogy az elkövetkező 5-10 évben a GYAC, Magyarország 10 legjobb, legprofibb, legmenőbb és legsikeresebb egyesülete között lesz.

 

 

Az utánpótlás-nevelés fejlődik, a legjobb bizonyíték arra, hogy míg korábban csak 3-4-en tudtak indulni egy-egy nemzetközi viadalon a válogatottal, az idei Európa-bajnokságon, már 12-en. Ezek a fiatalok szépen lassan megértek a felnőtt válogatottságra az eredményeik alapján?

Az atlétikának az egyik előnye pont az, ami a hátránya is, hogy mérhető sportág. Mindig össze lehet hasonlítani az eredményeket, a centikben, másodpercekben a korábbi esztendőkkel. Kétség kívül az atlétikai eredmények elkezdtek nőni, javulni, több tehetséges fiatal is kinőtte magát. Több jó eredmény is születik, elég, ha a tavalyi évet nézzük, amikor Baji Balázs egyéni, Pars Krisztián és Márton Anita országos csúcsot ért el a zürichi Európa-bajnokságon.

 

Mit tartogat az idei év a válogatott atléták számára?

Páratlan évet írunk, ez nálunk azt jelenti, hogy minden nagy eseményt idén rendeznek. Ifjúsági világbajnokság, junior és utánpótlás Európa-bajnokság, Universiade, EYOF – a győri előtti utolsó EYOF – valamint az év főeseménye Pekingben, augusztus végén a világbajnokság. Ez azt is jelenti, hogy minden korosztályunk valahol rajthoz áll, sőt lesznek olyan versenyzők, akik több korosztályban is. Szóval nagyon sűrű év lesz az idei, de én bízom benne, hogy legalább olyan jó, vagy talán még annál is nagyobb éremesővel zárjuk az idei évet, mint 2013-mat.

 

 

Csizmadia Dóra

fotó: Marcali Gábor