Bővült a belvárosi beléptető rendszer

Győr+
2015.05.09. 13:05

Zárt zóna lett a Dunakapu tér és a Móricz Zsigmond sétány egy szakasza is. Az öt új süllyedő oszlopot májusban tesztelik a szakemberek…

 

 

A zárt zóna határait kiterjesztendő, öt új süllyedő oszlopot telepített a győri Útkezelő Szervezet a Belvárosban. Kettőt a Dunakapu térre, egyet az Apáca utca– Teleki utca sarkára, egyet a Móricz Zsigmond sétány–Újkapu utca sarkára, és egyet a Vörösmarty utcai csomópontba. Utóbbit biztonsági okokból helyezték ki, jelezve az autósoknak, hogy a Dunakapu teret nem abba, hanem a Teleki utca irányába kell elhagyniuk.

Máthé-Tóth Péter, az Útkezelő Szervezet szóvivője lapunknak kiemelte, az új kapukat rendszámfelismerő kamerával látták el, ha a rendszámtábla koszos vagy sérült, a diszpécserszolgálat segít a beléptetésnél. A próbaüzem május második felében lesz, a technika kiépítésének értéke 185 millió forint volt.

A Dunakapu tér lezárása csak a rendezvények közreműködőit és a piaci árusokat érinti, az Apáca utcai kapu viszont a Teleki, a Jedlik, az Apáca utca és az onnan nyíló kis közök – Stelczer Lajos, Hal és Szappanos köz – lakóit és áruszállítóit is. A kibővített rendelet értelmében a cukrászati terméket, pékárut, gyorsan romló élelmiszereket, készételt szállítók vasárnap délután is beléphetnek a zárt zónába, tehát minden nap, naponta három idősávban hajthatnak be az ilyen árukat szállító autók. Korábban erre egyáltalán nem volt lehetősége a szállítóknak, az üzletek a rájuk vonatkozó közegészségügyi előírásokra hivatkozva kérték a módosítást.

A szóvivő azt is elmondta, hogy szigorodott az elektronikus kulcs visszavonására, letiltására vonatkozó rendelkezés. „Ezzel egy kiskaput zártunk be. Előfordult, hogy néhány autós újra és újra túllépte az engedélyezett időt, aminek következményeként le is tiltották a belépést. A letiltás azonban rendszámra szólt, amit egy-egy szabálysértő ki is játszott, másik rendszámot igényelt és arra kérte meg az engedélyt. Ennek vége, a jövőben nem rendszám alapján, hanem a személytől vonják meg a kulcsot.”

Bizonyos esetekben díjkötelessé vált a rendezvényekhez kötődő ideiglenes behajtási engedélyek kiadása. A szóvivő magyarázata szerint erre azért volt szükség, mert a szervezetet több alkalommal az utolsó pillanatban árasztották el az igénylések, ráadásul százas vagy annál nagyobb számban. Miután a szervezőket hiába kérték újra és újra, hogy alvállalkozóik időben intézkedjenek, mostantól a rendezvény előtt egy munkanapon belül érkező engedélyeket 20 ezer forint, a 2–4 munkanapon belül érkezőket pedig 10 ezer forint díj ellenében bocsátják ki.

 

Szerző: Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor