A szolgáltatásokat fejleszti a kamara a regisztrációs díj bevételéből

Győr+
2015.05.09. 10:18

A társas- és egyéni vállalkozók számára törvényi kötelezettség az évi ötezer forintos kamarai regisztrációs díj megfizetése, amelyből az idén 130 millió forint bevételre számít a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a teljes összeget rendezvényekre, eseményekre, szolgáltatásokra, infrastruktúra fejlesztésére fordítják Győrött, Mosonmagyaróváron, Csornán és Kapuváron – tájékoztatta szerkesztőségünket Dinnyés Előd titkár.

Eddig 111 millió forint érkezett a számlánkra a tervezett 130 millióból, vagyis továbbra is jónak tartom a vállalkozások és vállalkozók fizetési morálját – nyilatkozta Dinnyés Előd, akitől megtudtuk azt is, nem csak a szűk réteget jelentő, késve vagy egyáltalán nem fizetők jelentenek problémát, hanem azok is, akik fizetnek, de nem kellene.

Ilyenek az egyesületek, az adószámmal rendelkező magánszemélyek, a vadásztársaságok, lakásszövetkezetek. Ők, ha fizettek, a kamara visszautalja a regisztrációs díjat. Az sem egyedi, hogy valaki rossz helyre utal. Ilyen például, ha agrárvállalkozó, s mégis a kereskedelmi és iparkamara számlájára küldi a pénzt. De arra is van precedens, hogy egy másik megye kamarájának utalják el az összeget, Győrben pedig hiába várják a regisztrációs díjat.

Dinnyés Előd hangsúlyozza, a kamara bevételeinek csak egy részét jelenti a regisztrációs díj, egészen pontosan a 28 százalékát. Az összeget kizárólag a szolgáltatások színvonalának emelésére, bővítésére, a tagság érdekében használják fel. A legnagyobb bevételi forrást a pályázatokon nyert pénz jelenti, a tagdíjak a kamara költségvetésének 15 százalékát adják.

Csoportos tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresés, pályázatfigyelés – sorolja Dinnyés Előd azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a vállalkozások térítésmentesen kapnak a kamarától. Az ingyenes szolgáltatások köre idéntől tovább bővül. Honlapjukon és digitálisan kiküldött hírlevelükben az érintettek megtalálják a legfontosabb jogszabályváltozásokat, kiállítás- és vásárnaptárt, továbbá a külpiacra jutást segítő információkat.

Nem csak Győrben, hanem a megye más településein szervezünk szakmai fórumokat, továbbképzéseket és más rendezvényeket, ezeken a regisztrált vállalkozások természetesen ingyenesen vehetnek részt – érvel Dinnyés Előd, hogy a befizetett ötezer forintért cserébe mit kapnak a vállalkozók.

A titkár fontosnak tartja azt is, hogy rendezvényeikre, amelyeknek nagy része ingyenes, nem csak a kamara tagjait várják, hanem valamennyi regisztrált vállalkozás képviselőit. A programokról a tagok hetente hírlevélben értesülhetnek, de hetilapunkban is rendszeresen megjelenik a kamara által szervezett rendezvények pontos menetrendje.

Mindenkit biztatok, jöjjön bátran, mert mindenkit szívesen látunk – nyilatkozta Dinnyés Előd, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

 

 

Szerző: Wurmbrant András

Fotó: Győrplusz