Simon Róbert Balázs: Legfontosabbnak a gazdaság további erősítését tartom

Győr+
2015.05.09. 15:34

Korábban alpolgármesterként és most országgyűlési képviselőként is nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy rendszeresen találkozzak a választókörzetemben élő emberekkel, mert így kapok hiteles információkat. Minden problémát én sem tudok megoldani, de sokszor az is nagy segítség, ha az érintettek meg tudják beszélni valakivel – fogalmazott lapunknak adott interjújában Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő, akivel az elmúlt egy évet értékeltük.

Egy éve az ország legszebb épülete a munkahelye. Megszokta már vagy naponta eszébe jut, hogy nem akármilyen helyen dolgozik?

Egy magyar politikus számára a legnagyobb kihívás az, ha az Országgyűlésben dolgozhat ezért büszke vagyok arra, hogy a Parlamentben van a munkahelyem. Az pedig külön öröm számomra, hogy a szülővárosomban és a környező négy településen élők bizalmából, egyéni körzet megnyerése után tehetem ezt. Még középiskolásként döntöttem el, hogy a közéletben szeretnék tevékenykedni, ma már elmondhatom, hogy az egykori álmom teljesült.


Az önkormányzati munkát cserélte fel az országos politizálásra. Jó csere volt vagy visszavágyik a polgármesteri hivatalba?

Nyolc szép esztendőt töltöttem el Győr alpolgármestereként. Eredményesnek és sikeresnek ítélem ezt az időszakot, hiszen városunk minden területen folyamatosan fejlődött, amiért nagyon lelkesen és sokat dolgoztunk. Úgy vélem, hogy a két ciklus, amit az önkormányzatban tevékenykedtem, jó alapot adott számomra, hogy megfelelő tapasztalatot szerezzek és éretté váljak arra, hogy a várost és az itt élőket magasabb szinten, az Országgyűlésben is megfelelő módon tudjam képviselni. A győri polgármesteri hivataltól egyébként nem szakadtam el, mert képviselői irodám a Városháza épületében van, ami jelentősen megkönnyíti az egyeztetést a város vezetőivel és a hivatal munkatársaival.

 

 

 

Miben különbözik az alpolgármesteri munka az országgyűlési képviselőitől?

Az országgyűlés egyik legfontosabb feladata a törvényalkotás. Több törvénymódosítási javaslatot nyújtottam be magam is, amit minden esetben alapos előkészítés és több egyeztetés előz meg. Az alpolgármesteri munkától eltérően, nagy előnynek tartom azt, hogy a választókörzetemet érintő ügyekben közvetlenül tudok egyeztetni a döntéshozókkal, például a miniszterekkel vagy az adott szakterületért felelős vezetőkkel.

 

Mik az azonosságok, vannak-e?

Mint az élet minden területén, itt is a legfontosabb a jó személyes kapcsolat. Korábban alpolgármesterként és most országgyűlési képviselőként is nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy rendszeresen találkozzak a választókörzetemben élő emberekkel, mert így kapok hiteles információkat. Minden problémát én sem tudok megoldani, de sokszor az is nagy segítség, ha az érintettek meg tudják beszélni valakivel.

 

Mennyi időt tölt Budapesten, és mennyit a választókörzetében?

Általában a hétfői és a keddi napot töltöm a fővárosban a hét többi napját pedig Győrben. Folyamatosan kapok meghívásokat különböző rendezvényekre, amelyekre mindig szívesen elmegyek, mert kötelességemnek érzem, hogy a választókörzetemben zajló eseményeken személyesen jelen legyek.

 

A kulturális bizottság tagja, amelynek tevékenysége az oktatás, a kultúra, a média, valamint a sport területét fedi le.

Legutóbbi ülésünkön éppen az új szakképzési törvényt tárgyaltuk. A bizottság tagjai elfogadták a kezdeményezésemet, így május 19-én kihelyezett ülést tartunk a Győri Nemzeti Színházban. Négy intézményvezetőnket kértem fel, akik városunk kulturális és oktatási életét fogják bemutatni.

 

A kampányban az ígérte, ha bejut a parlamentbe, ott is Győrért dolgozik. Tudott, volt lehetősége lobbizni?

Országgyűlési képviselői munkám fontos részét képezi az a lobbi tevékenység, amit a választókörzetet érintő ügyekben kell kifejtenem egy-egy terület döntéshozóinál. Komoly beruházások előmozdítása érdekében eredményesen működtünk együtt Borkai Zsolt polgármesterrel és Kara Ákos képviselőtársammal. Jó példa erre a Győrt keleti irányból elkerülő út. Az út első szakaszának építése jelenleg zajlik Győrszentiván térségében. A folytatásról, azaz a következő szakaszok megépítéséről pedig közös fellépésünk után történt kormánydöntés, amelynek értelmében biztosítva lesz a központi forrás, így 2020-ig megépülhet a várost keleti irányból elkerülő út teljes hosszban. A másik pedig a panelfelújítási program folytatása, ami azért is különösen fontos, mert Győr lakosságának egyharmada ilyen épületekben él. Jó hír, hogy a lakások korszerűsítése Otthon Melege program néven folytatódik, ráadásul már nemcsak panelépületekre vonatkozik. A finanszírozást a központi költségvetés és az önkormányzat közösen biztosítja, ami szerintem jól mutatja az országgyűlési képviselők és a városvezetés jó együttműködését is.

 

 

 

Egy képviselőt szavazáskor köt a frakciófegyelem. Okozott önnek lelkiismereti problémát, hogy mást gondolt valamiről és máshogy kellett szavaznia?

A kormánypárt frakciójának vagyok a tagja, ami felelősséggel jár és csapatmunkát igényel. Tisztában vagyok azzal, hogy kizárólag hibátlan döntéseket a legjobb szándék mellett sem tudunk hozni az életünkben, így az országgyűlésben sem. Parlamenti munkám során a nagy alapterületű üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény elfogadása okozott dilemmát számomra. Ebben a kérdésben a döntés azért volt nehéz, mert gazdasági és életmódbeli szempontok álltak szemben egymással. Végül azért támogattam, mert a dolgozók érdekében a heti egy pihenőnappal alapvetően egyetértek, de nem zárom ki, hogy a jövőben módosításokkal ne kellene életszerűbbé tenni ezt a szabályozást.

 

A következő három évben mire fókuszál képviselői programjából?

Azért dolgozom, hogy Győr és a környező települések fejlődése töretlenül folytatódjon. A legfontosabbnak a gazdaság további erősítését tartom, a nagyok mellett a kis- és közepes méretű vállalkozásokat is beleértve. Az erős gazdaság a jövőben is biztosítja a magas foglalkoztatottságot, ami a Győrben és a térségben élők legfontosabb érdeke. A gazdaságfejlesztést jelentősen segítik a rövidesen megjelenő uniós pályázati források, ezekből a lehető legtöbbet szeretnénk elnyerni. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál infrastruktúra-fejlesztéseit több mint tízmilliárd forinttal támogatja a kormány, ebből már megépült az aréna és az új uszoda. A már említett keleti elkerülő út és a panelprogram folytatása mellett igyekszem központi forrást szerezni a Győri Nemzeti Színház épületének felújítására is. Ezek a legnagyobb projektek, amelyek mellett sok-sok kisebb volumenű fejlesztés is meg fog valósulni uniós, illetve hazai költségvetési támogatással.

 

Egy éve ön is, a Fidesz-KDNP pártszövetség is biztosan nyert. Azóta viszont sokan elpártoltak. Több időközi választást is elveszítettek. Érzi-e a bizalomvesztést, és ha igen, melyek lehetnek az okok?

Az elmúlt hónapok fő tanulsága véleményem szerint az, hogy olyan fontos kérdésekben, mint a vasárnapi boltbezárás, az útdíj vagy az internetadó, csak megfelelő előkészítés és széles körű egyeztetések után lehet döntést hozni. A döntéseinket pedig türelmesen el kell magyarázni, hogy azoknak a hátterét is mindenki megértse. Nem szabad kapkodni és erőből dolgozni, mert azt az emberek nem fogadják el, megjegyzem, teljesen jogosan. A másik hibát abban látom, hogy több belső vita a nyilvánosság előtt zajlott, vezető politikusaink a sajtón keresztül üzengettek egymásnak. A Fidesz egy széles bázissal rendelkező párt, amelyben úgy, mint egy közösségben, elkerülhetetlenek a belső konfliktusok, de a vitákat, a korábbi évekhez hasonlóan, házon belül kell lefolytatni. A harmadik pedig a médiumokkal kialakult, számunkra kedvezőtlen helyzet, aminek ismerjük a hátterét. Szerintem ezek okozták a zavart és az elmúlt hónapok gyengébb eredményeit. Mivel több mint tíz éve aktívan részt veszek a közéletben, ezért pontosan tudom, hogy a Fideszben sok-sok nehézséggel sikeresen megküzdöttünk és mindig meg tudtunk újulni. A jövőre nézve ezért most is optimista vagyok.

 

Koloszár Tamás

Fotó: O. Jakócs Péter