Különleges kézimunkák, egyházi textíliák

Győr+
2015.05.10. 11:00

Az evangélikus Öregtemplom udvarában működik egy kicsiny varroda, melyben egy évtizede Farkas Lászlóné munkálkodik. Ebből a kis műhelyből szolgálja ki a fővárosi, a dunántúli és a határhoz közeli osztrák települések egyházaiból érkező megrendeléseket. Abból pedig nincs hiány.

Ottjártunkkor, beszélgetésünk közben is szorgalmasan öltögetett Anna néni, éppen egy pünkösdi oltárterítő hímzésén dolgozott. Kislánykora óta szeret hímezni, így nem csoda, hogy a megrendelt oltárterítők többségét ő maga kézzel hímzi, egy nagyobb terítőn akár egy évig is dolgozik.

 

 

Farkas Lászlóné azt meséli, az evangélikus gyülekezet aktív tagja, lánya és veje is lelkész, amikor tíz évvel ezelőtt lehetősége adódott erre a feladatra, örömmel vállalta. Azt mondja, ajándéknak tekinti, hogy azt csinálhatja, amiben igazán örömét leli, varrhat és hímezhet.

 

 

Anna 40 éve tanulta ki a női szabó mesterséget, a hímzés fortélyaira keresztanyja tanította. A tapasztalatai ellenére az egyházi műhelyben sok mindent meg kellett tanulnia. Ő varrt először albát, amikor néhány évvel ezelőtt az evangélikusok ennek viselését engedélyezték, valamint pontosan meg kellett ismerkednie a liturgikus jelképekkel, azok használatával.

 

 

Anna néni hosszan sorolja, milyen darabok is készülnek a Petőfi téri varrodában, az egyházi ruhák, az oltárterítők, az asztalterítők, a kehely letakarók, a magyar Luther-kabátok, az albák, a stólák, a barettek mellett a ministráns gyerekek öltözéke, a konfirmációra készülők ruhája is innen kerül ki. A győri evangélikus iskolások egyen blúzát, nyakkendőjét, a szalagavatói báli ruhákat, valamint a pápai gimnazisták iskolaköpenyét is Farkas Lászlóné varrja. Segítsége elsősorban a gépi hímzésben Némethné Huba Ilona.

Büszkén meséli, 2009-ben ő készítette a Győri Filharmonikus Zenekar fellépő ruháit is.

 

 

A varrónő azt mondja, a legnagyobb kihívás az anyagok beszerzése, amióta nincs magyar textilipar, külföldről kell beszerezni az árut. A szatén-, a bársonykelmék, a liturgikus színek, a lila, a fehér, a zöld, a piros szinte hiánycikknek számít. Közben olasz egyházi divatlapokat nézegetünk, amelyekből a „legújabb trendek” szerinti egyházi textíliák rendelhetők.

 

Anna néni négy év múlva nyugdíjba megy, már keresi utódját, hogy legyen, akinek átadja tapasztalatait, tudását, az összegyűjtött szabásmintákat, motívumokat, aki folytatná az egyházi ruhák, textíliák készítését. A győri evangélikus központ felújítása, átépítése során a varroda is méltó környezetet, munkakörülményeket teremt az ott dolgozóknak.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó Marcali Gábor