Tour de Hongrie

Győr+
2015.05.08. 16:25

Országos sajtótájékoztatón jelentették be pénteken, hogy új korszak nyílik a magyar kerékpározás életében. A Magyar Kerékpársportok Szövetsége 2015. augusztus 3. és 9. között rendezi meg a Magyar Kerékpározás Hetét, amelynek csúcseseménye lesz hazánk legnagyobb, idén 90 esztendős kerékpárversenye, a Tour de Hongrie.

A Magyar Kerékpározás Hete

„Új korszakot nyitunk a magyar kerékpározás, a magyar kerékpársport életében! Ehhez szükség van a teljes kerékpársport minden területének összefogására. Az augusztusi eseménysorozatunk ennek az összefogásnak a jelképe, amely lehetőséget ad számunkra, hogy valamennyi kerékpáros szakág aktív közreműködésével bemutassuk, milyen sokféle kerékpáros létezik Magyarországon” – jelentette be Polony István, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke az új kezdeményezés célját és felépítését.

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára pedig kifejtette a Minisztérium álláspontját: „Biztosíthatom a Magyar Kerékpársportok Szövetségét, hogy az ajándékok és a támogatás nem fog elmaradni a kormányzat részéről. Kormány nélkül nincs kerékpározás, a kormánynak pedig kerékpársport nélkül nincs magyar sportélet.” A Magyar Kerékpározás Hetén hét napon át, az ország több pontján, sportversenyekkel, túrákkal, felvonulásokkal, játékos vetélkedőkkel, bemutatókkal, kiállításokkal, színes programokkal készülnek a szervezők, bízva abban, hogy hagyományteremtő lesz ez a kezdeményezés.

 

Ismét lesz Tour de Hongrie!

Hat év kihagyás után ismét megrendezik az idén 90 éves Tour de Hongrie nevű nemzetközi körversenyt, amely augusztus 4-én Szombathelyen egy ünnepélyes megnyitóval és a prológgal kezdődik, s augusztus 9-én vasárnap Budapesten fejeződik be. „A karaván a hat versenynap alatt hazánk valamennyi régióját érintve összesen 760 kilométert tesz meg, a körversenyen várhatóan 15 ország több mint 100 indulója áll majd rajthoz” – mondta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie fő szervezője. Az OTP Bank a Tour de Hongrie összetett versenyében legjobban szereplő 23 évnél fiatalabb magyar kerékpáros számára 500 ezer forintos különdíjat ajánlott fel.

 

A 720 kilométer szakaszokban

A verseny Szombathelyről indul augusztus 4-én egy 20 kilométeres bevezető csapat időfutammal, majd a teljes távot 120-170 kilométeres szakaszokra bontva befejezésképp Budapestre érkezik augusztus 9-én. A Tour de Hongrie olyan városokat szel majd át, mint Keszthely, Balatonföldvár, Kecskemét, Gyöngyös, a nagy körverseny legnehezebb szakasza pedig a Kékestető megmászása lesz. A Magyar Kerékpározás Hetéhez különféle kísérő programokkal együtt kapcsolódik a körverseny minden állomásán, mint például kiállítások, bemutatók, kerékpársuli, amatőr versenyek és túrák.