A Kerekes Band az Argo 2-ben is jól muzsikál

Győr+
2015.05.10. 12:35

Április 30. óta látható az Argo 2 a hazai filmszínházakban. A tíz évvel ezelőtti első rész igazi kultfilmmé vált, nem volt tehát kérdés a folytatás. Kitűnő film mellé kitűnő muzsika dukál, az Argo2 zenei világában oszlopos szerepet kapott az egri Kerekes Band. Vezetőjükkel, Fehér Zsomborral a Győr Plusz Rádió készített telefonos interjút.

Kaszás Kornél: Sűrű volt az elmúlt pár hónap a kerekes Band életében, ám az egyik leghangosabb siker mindenképpen az elmúlt időszakból az Argo 2 filmzenéje – filmzenéi, hiszen több dal is a Ti repertoárotokból került ki. Hogy indult az együttműködés?

FZS: Igen, nagyon érdekesen alakult ez az év eddig. Áprilisban egy kisebb pihenőre akartunk elmenni a zenekarral, ehhez képest február óta az Argo 2 és a Kerekes Band együttműködésével töltöttük az időt. Egy évvel ezelőtt keresett meg minket Árpa Attila, hogy a Csángo Boogie című dalunkat szeretné szerepeltetni a filmben. Az egyeztetések és a közös munka azonban annyira jól sikerült, hogy végül az egy nóta helyett 19 dalunk hallható az Argo 2-ben. 13 az eddig megjelent felvételeink közül és hat olyan, amit kifejezetten ehhez a filmhez írtunk. Amire talán a legbüszkébb vagyok az a Pszyhónak írt western hangulatú track, amit mi csak eastwesternek hívunk. Én szájharmonikán játszom a dalban, pedig pont annyira értek ehhez, mint annak idején a western hősök, de a lényeg, a hangulat átjön, úgy gondolom. Életem egyik legjobb élménye volt. A többi dal már régebbi felvétel, tehát akár az előző Argóban is szerepelhettek volna, ám természetesen nagyon örülünk a mostani felkérésnek. Hatalmas élmény volt részt venni ebben a filmben, megismerkedni Árpa Attilával, és közösen kialakítani az Argó2 zenei világát, hiszen a filmzenének több mint felét a Kerekes Band fémjelzi, így engem kért fel Attila zenei szerkesztőnek. Mert hát ki értene hozzá jobban, mint azok, akik a zenét megalkották. Nagy élmény volt tehát egy évvel ezelőtt megszemlélni a filmet – majd pedig pár hónapja ismét, és látni, hogy a zene mennyire jól tud passzolni az Argo 2 képi világához.

KK: Mennyire volt nehéz filmhez zenét írni?

FZS: Nem annyira, mint azt első hallásra gondolnánk. Amikor zenélek, akkor persze az én fejemben is van egy film, sőt, ezért is csukom be a szemem, miközben szólózok, mert szinte látom, ahogy vibrálnak a színek a zenéhez illeszkedve. Most egy egész képi világot kapott ez a zene. Érdekes volt, hogy mikor kifejezetten jelenethez írtunk zenét, könnyű volt a munka, nagyon inspiráló, és megmondom őszintén, sokkal egyszerűbb is, hiszen láttuk, hogy a dalnak mit kell kifejeznie.

KK: Milyen volt Árpa Attilával a közös munka?

FZS: Árpa Attila hasonlóan dolgozik, mint én: hasonlóan maximalista. Működik nála az intuíció is, és működik az az eltökélt gondolkodásvilág, hogy márpedig ő igenis tudja évek óta, hogy ehhez a jelenthez mi passzol, és amellett ő igenis kitart. Mindezek ellenére azonban belátja, ha valamin változtatni kell. Egy nagyon jó embert ismertem meg benne, teljesen más, mint amit a médiából gondoltam. Nagyon érti ezt a szakmát, remek rendező.

KK: Az Argó2-ben hallható Kerekes Band dalok megjelentek lemezen is. Nem akármilyen formában. Mesélj erről egy kicsit!

FZS: Ha valaki látta már a filmet, akkor tudja, hogy egy 1,2 MB-os floppy lemezről szól a cselekmény, ezt kell megszerezniük a főszereplőknek. Már a kezdetekben ott volt a szemem előtt ez az ötlet, hogy ha ennek valamikor lesz egy soundtrack lemeze, annak floppy formában kell megjelennie. A CD-t foglalja magába természetesen az a floppy. Nekem a gyerekkoromban nagy dolgok voltak ezek a floppy lemezek, ezen terjedtek a játékok. Talán a mostani fiatalok már nem is tudják, miről van szó.

KK: Nyilván az Argó2 most nagy szerelem. Ezen kívül mi a kedvenc filmed?

FZS: Sok kedvenc filmem van. Például az Összeomlás Michael Douglas-szel, azon nagyon jól tudok szórakozni. Van a filmben káromkodás, én nem feltétlen vagyok ennek híve, de abban szerintem kiegyezhetünk, hogy néprajzi értelemben gyűjtve a magyarnál nincs szebb káromkodó nyelv. Erre büszkék lehetünk. A magyar gondolkodásnak egyik kreatív formája, ahogy mi káromkodunk. Ilyen szempontból az Argó kettőt néprajzi vagy betyár filmnek is nevezhetnénk.

 

Győrben közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésre várják Önöket május 12-én, a részleteket itt elolvashatják!

 

Bajzát Zsuzsi

Kaszás Kornél