Ütősre sikerült az Argo 2.

Győr+
2015.05.13. 10:30

Győrben közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésen nézhették meg Árpa Attila legújabb alkotását a szerencsések. A Győr+ sem maradhatott le az eseményről! A rendező minden kérdésünkre őszintén válaszolt…

2004-ben mutatták be a hazai mozik az Argo első részét, mely akkor számokban mérve nem volt túl sikeres – legalábbis a rendező saját bevallása szerint. Azóta azonban jó néhány év telt el, a mutatók ha lassan is, de folyamatosan kúsznak felfelé, az viszont már most borítékolható, hogy a második rész a nézőszámot tekintve messze felülmúlja majd elődjét. Az április 30-ai bemutató óta ugyanis már most, több mint 70 ezren váltottak jegyet az akcióvígjátékra. (Csak a filmkedvelők kedvéért, az imdb.com oldalán 7,8 pontot tudhat magáénak Balog Tibi és bandája.) Árpa Attila összességében elégedett a filmmel, de mint mondja, ő még egy évig „simogatta” volna…

Nem minden esetben bizonyul helyes döntésnek, mikor egy kultfilmhez folytatás készül. Az Argo-nál viszont bejött! Mikor döntöttél úgy, hogy újra belevágsz?

Árpa Attila: Tulajdonképpen három évvel ezelőtt dőlt el, hogy lesz második rész. Adódtak jogi és anyagi problémák, de erről már kár beszélni, hiszen kész a film, az a lényeg, hogy a nézők jól szórakozzanak rajta. A forgatás alatt is szembesültünk néhány problémával, például a szlovákok nagyon csodálkoztak mikor megírtuk nekik, hogy átmennénk egy tankkal hozzájuk (nevet). A tigris tankot egyébként éppen egy győri cégtől béreltük!

Amikor elkészül egy film, akkor arra úgy tekint egy rendező, mintha egy picit a gyereke lenne. Mennyire vagy elégedett az Argo 2-vel?

Á.A.: Ha már ezt a hasonlatot használtad, akkor az Ikrek című film jut eszembe. Ilyen formán az első rész volt Danny DeVito, vagyis az aranyos, köpcös, szeretnivaló, aki azért tele van hibákkal, míg a második Arnold Schwarzenegger, az izompacsirta, aki jóval tökéletesebb. De mondhatjuk úgy is, hogy a második résznél jobban tudtuk, hogy mit is szeretnénk csinálni, hiszen mégis csak eltelt 11 év.

Egészen jó magyar filmek születtek az elmúlt években. Irányadó volt ez számodra, vagy inkább csak magadnak szerettél volna megfelelni?

Á.A.: Szívesen mondanám azt, hogy csak magamnak, de ez nem igaz, inkább a közönségnek. Ugyanis akik az első részt megszerették, és már évek óta várták a folytatást, azoknak egy filmes nem szeretne csalódást okozni. A többi magyar produkciót nem igazán figyeltem, de minden hazai alkotásnak nagyon drukkolok, mert minél több sikeres film kerül a hazai mozikba, annál kevésbé szkeptikus a néző. El kell érni, hogy a pénztárnál állva, magyar filmekre is jegyet váltson a közönség.

Az Argo 2. egy akcióvígjáték, ennél fogva a humor mellett elmaradhatatlanok az izgalmas pillanatok. Jómagam néha azt éreztem, hogy picit „véresre” sikerült egy-egy jelenet! Hol lehet meghúzni a határt egy ilyen jellegű film esetében?

Á.A.: Az Argo-hoz ez hozzátartozik! Lehet, hogy vannak véres jelenetek, de ha megfigyelted, akkor nem a grafikai erőszakra utaztunk. Amikor például valakit egy karddal kettéhasítanak, akkor nem mutatjuk azt, ahogy szétnyílik a teste. A néző agyában történik minden, úgyhogy azt gondolom tudtunk egy ízléses határt tartani, ezért is kapott 16-os karikát a film…

Mi az, amit a legjobban szeretsz ebben a munkádban?

Á.A.: A visszajelzéseket! Az, hogy van egy nézőszám, hogy sikeres a mozikban, az egy dolog. Ami jó érzés, hogy a legtöbben azt jelzik vissza, hogy jó a film. Az Argo 2. sem akar más lenni, mint egy közönségfilm, se több, se kevesebb.

Lesz folytatás? Várhatjuk az Argo 3-at?

Á.A.: Talán igen, talán nem. Nincs még ötletünk harmadik részre, nem kezdtük el írni, nincs tervben, de azt sem mondjuk, hogy biztosan nem lesz, mert soha nem lehet tudni. Azt gondolom, hogy Psycho, vagyis Bicskey Lukács nélkül nehéz elképzelni a jövőt, de nem zárkózom el tőle…

Csapucha Adrienn