Készül a Győr Egyházmegyei Karitász új központja

Győr+
2015.05.14. 13:53

Dr. Pápai Lajos megyéspüspök áldotta meg a Győri Egyházmegyei Karitász nemrég vásárolt, felújításra váró központját csütörtökön délelőtt Gyárvárosban, a Kandó Kálmán utcában.

Az egykori gyárépületet, a hozzá tartozó eladó- és raktárépülettel együtt, hosszas előkészületeket követően tavaly vásárolták meg. A több mint 850 négyzetméteres ingatlannak, első ütemben 150 négyzetméterét újítják fel, 20 millió forintos Egyházmegyei támogatással. A felújítási munkák hétfőn kezdődnek.

Szabó György egyházmegyei karitász-igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, arról beszélt,hogy az elkövetkezendő hónapokban valódi csoda fog történni az épületben és környékén. Olyan raktár- és foglalkoztató-központ jöhet létre, melyre országos szinten is alig van példa. Kifejtette, egy társadalmat, de egy egyént is minősít, miként viszonyul azokhoz az emberekhez, akik valamilyen fogyatékossággal élik le az életüket. A majd itt tevékenykedő hátrányos helyzetű emberek be fogják bizonyítani, hogy szakemberek segítségével visszanyerhető az önbecsülésük, helyre állítható a családjukban és környezetükben a nyugalom és a békesség. Termelni fognak olyan eszközöket, használati és dísztárgyakat, amik révén visszaállítható egészségük, hátrányos helyzetük jelentős része enyhíthető, megszüntethető. Az igazgató felidézte Győr három vértanú püspökének emlékét: György püspök a tatárjáráskor, Paksy Balázs püspök a mohácsi csatában, Boldog Apor Vilmos pedig a II. világháború szörnyűségei közepette áldozta életét a rábízottakért. Róluk, a minden áldozatot vállalókról szeretnék elnevezni az itt felújításra váró épületrészeket.

A köszöntő szavak után a Bárczi Gusztáv Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Gyermekotthon tanulói adtak rövid műsort, majd dr Pápai Lajos megyéspüspök megáldotta az épületegyüttest.

 

Fotó:O.Jakócs Péter