Szekciók egy szentről

Győr+
2015.05.14. 15:43

Új, időszaki kiállítás nyílt Pannonhalmán, az Apátsági Múzeumban.

Tavaly készült el, így ma már új fényében tündököl az egykori major épület, a mai Apátsági Múzeum, mely csütörtöktől, egészen szeptember 30-ig új, időszaki kiállításnak szolgál otthonául. A tárlat a Ferenc pápa által meghirdetett, a keresztény szerzetességet középpontba állító Megszentelt Élet Évéhez kapcsolódik, és több szekcióban, középkori és barokk műalkotásokra építve mutatja be Szent Benedek alakját, és a szerzetesi életprogram meghatározó aspektusait. A kiállítás megnyitóján Várszegi Asztrik főapát úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy Pannonhalmán mutathatják be az egyedi összeállítást.

„A nyugati szerzetesség Szent Benedek atyánknak a bő ruhájából sorjázott ki, mert a nyugati egyházi fejlődés során szinte kivétel nélkül minden szerzetesrendnek valamilyen áttételes kapcsolata volt és van a mai napig az ősi regulával. Ez indokolja azt, hogy „Szent Benedek és a bencés spiritualitás” című kiállításunkkal mi is emlékezzünk rá és így felidézzük a bencés lelkiség magyarországi elterjedését” – nyilatkozta a Győr Plusznak Várszegi Asztrik. A főapát kitért arra is, miért lehet példa előttünk ma is Szent Benedek és az ő cselekedetei. „A kiegyensúlyozott, normális életvitelt – ezt tanulhatjuk tőle. Ma különböző kurzusokon próbálnak megtanítani bennünket arra, hogy hogyan kellene egészségesen élnünk. Ha valaki a bencés regulának az alapelveit beépíti a mindennapjaiba, akkor hosszú életű és kiegyensúlyozott lesz. Sajnos mi szerzetesek sem vagyunk azok, mert a munka javára megbillen az-az egyensúly, amely egyébként ajánlott lenne. „Ora et labora” – ez a bencés üzenet mindenki számára, vagyis „Imádkozzál és dolgozzál!”, ami nem egy jámbor óhaj, ez a mondat üzenettel bír, azzal, hogy nem csak a mindennapi kenyér érdekében kell sokat dolgoznunk, hanem azért is, hogy a testünk és a lelkünk egészséges legyen” – tette hozzá a főapát.

A tárlat több intézmény partnerségével jöhetett létre, így a Sankt Paul im Lavanttal-i bencés apátságról, a kremsmünsteri bencés monostorból, a Szépművészeti Múzeumból, a Magyar Nemzeti Galériából, valamint az Iparművészeti Múzeumból is érkeztek műtárgyak Pannonhalmára. A három szekcióból álló kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg, benne a Szent László felesége által készített Adelheid-kereszttel, melyet Magyarországon elsőként láthat a közönség.

Csapucha Adrienn