Farkas Bertalan kalandjai

Győr+
2015.05.14. 15:50

1980. május 20-án, 20 óra 20 perckor egy magyarral a fedélzetén Bajkonurból elindult a Szojuz-36 űrhajó. Az évforduló alkalmából csütörtökön, az Apáczai főiskolán számolt be élményeiről Farkas Bertalan, a máig egyetlen magyar űrhajós.

Farkas Bertalan fantasztikus élettörténetét másfél órába sűrítve mesélte el az érdeklődőknek. Kezdve a gyulaházi gyermekkortól, amikor iskolásként még focista szeretett volna, majd folytatva a kisvárdai gimnáziumi évekkel, amikor padtársa unszolására vadászpilótának jelentkezett. 16 évesen már önállóan repült, 20 évesen sugárhajtású gépeket vezetett úgy, hogy autóvezetésből nem volt jogosítványa. A főiskolás éveit befejezve, melynek egy részét a Szovjetúnióban töltötte, a pápai Vadászrepülő Ezredhez került, mint mondta Győr felett rengeteget repkedett.

 

 

1977 nyarán közölték vele, kiképzik űrhajósnak, egy évvel később a 77 jelöltből ő és Magyari Béla mehetett Csillagvárosba kiképzésre.

1980 május 20-án, Valerij Kubaszovval indult a világűr meghódításra. Űrhajójuk május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket. Június 3-án, tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén.

Farkas Bertalan azt mesélte,  óriási élmény volt látni az űrből a Földet, felfedezni rajta Magyarországot. Egy nap alatt 16-szor kerülték meg a Földet, csodálatosak a napfelkelték és a naplementék.

A nyolc nap alatt számos kísérletet végzett, többek között orvosi és anyagtechnológia felfedezéseket tett.

 

Miután visszatért az űrből, teljesem más lett az élete. Mint mondta, szívesen visszament volna, de erre nem adódott lehetősége. Megalakította a Nemzetközi Űrhajós Szövetséget, segítette többek között a magyar származású Simonyi Károly űrturista felkészülését. Az űrhajós hangsúlyozta, szerinte 4-5 éven belül vállalkozó magyarok eljutnak a világűrbe. Legközelebb május 27-én indul űrhajó orosz, amerikai és japán űrhajósokkal. A jövőről szólva kiemelte, 2020-ra kiöregszik a jelenlegi űrállomás, másiket kell építeni, de most az űrkutatók számára ennél is fontosabb a Mars-program.

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcalli Gábor