Miközben a Quaestor miatt támadták, az ETO megmentésén dolgozott

Győr+
2015.05.15. 14:08

Az ETO megmentéséről, a Quaestor-botrány győri hullámairól és a város gazdasági programjáról beszélgettünk Borkai Zsolt polgármesterrel.

Kezdjük azzal, ami talán a legtöbb embert érdekel ezekben a napokban. A héten bejelentette, sikerült megmenteni az ETO-t.

Igen, örömmel jelenthetem, hogy a győri zöld-fehér labdarúgás megmenekült a megszűnéstől. Bár az elmúlt napokban már tényleg úgy tűnt, hogy menthetetlen a helyzet, nem adtuk fel! Számtalan tárgyaláson, lobbizáson, egyeztetésen, rengeteg idegeskedésen és álmatlan éjszakán vagyunk túl, de megérte! Amit sikerült elérnünk, az a jelenlegi helyzetben a csodával határos, köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy idáig eljuthattunk. A megszűnés helyett az utánpótlás csapatok továbbra is a legmagasabb osztályú bajnokságban szerepelhetnek majd kiemelt egyesületként és kiemelten támogatott akadémiaként, míg a legidősebb utánpótláskorú csapat számára az NB III-ban nyílik lehetőség a szereplésre.

 

Elmondaná, hogy miként zajlott ez a folyamat?

Gyakorlatilag minden lehetőséget végigjátszottunk. Az elején még lett volna olyan befektető, aki megvásárolta volna a klubot az adósságával együtt, de ez a bűnügyi zárlat miatt nem volt lehetséges. Ezért nyilvánvalóvá vált, hogy az NB I-es indulás nem tartható, ekkor azért kezdtünk harcolni, hogy legalább az NB III meglegyen. Erre az egyetlen esély az volt, hogy a futsalklub átveszi a fiatalokat. Ez rendben is lett volna, de a köztartozás rendezése számos akadályba ütközött. Az önkormányzat nem tehette meg, hogy kifizesse egy magáncég köztartozását, hiszen közpénz ilyen célra nem fordítható. Az MLSZ segített volna, de ezt nem minden első osztályú klub támogatta, a szóba jöhető lehetőségek tehát vészesen fogytak. Nem adtuk fel, mert egy 111 éves klubról van szó, amely rengeteg győri szívügye, köztük az enyém is. Elsősorban a több száz gyerek miatt tartottam rendkívül fontosnak a klub megmentését. Végül a kitartásunk eredményre vezetett. Sikerült megoldást találni arra, hogy a köztartozást a futsalklub ki tudja egyenlíteni, és az alacsonyabb osztályú indulási jogok átvételéről is megszületett a megállapodás. Akik esetleg csalódottak az NB III miatt, higgyék el, ez is óriási eredmény, mert itt nem az NB1-es indulás volt a tét, hanem a 111 éves egyesület léte. A fiatalok megmaradhatnak bajnokságaikban, az NB III-as indulási jog pedig jó esélyt kínál arra, hogy a csapat belátható időn belül visszakerülhessen a legmagasabb osztályba. Kérem a szurkolókat, álljanak a csapat mellé, hiszen most lehetőség nyílt arra, hogy a zöld-fehérek visszatérjenek a korábbi sikerek útjára. Lehetőség nyílik arra, hogy győri szakemberekkel, győri tehetségekkel, az akadémia növendékeivel, valóban győri csapatként, szívvel-lélekkel harcoljanak. Ezért hiszem, hogy hamarosan ismét családi program lehet Győrben futballmérkőzésekre járni! Köszönöm a munkát és a kitartást azoknak, akik valóban részt vállaltak a klub megmentésében.

 

Mi az oka annak, hogy bár sokan aggódtak az ETO-ért, ténylegesen sokáig senki nem segített?

Az ETO sorsa elsősorban a saját tulajdonosa kezében volt. Hogy ide jutott a klub, a Quaestornak köszönhető. A cég nem csak sok ember pénzét tüntette el, de majdnem elvette azt az örömet a fiatal sportolók és szurkolók ezreitől, amit a játék nyújt. Amikor megtörtént a baj, valóban sokan szorítottak az ETO-ért, de a konkrét segítséget senki nem merte közülük felvállalni, mert attól tartottak, hogy összemossák a nevüket a Quaestorral. Sajnos ezt az önkormányzattal is megtették, ezért a félelmük nem volt alaptalan. Ebből látszik, hogy akik önös érdekből kárognak, milyen rosszat tesznek és mennyit tudnak ártani. A lényeg, hogy végül sikerült megoldani a problémát, a fiatalok előtt továbbra is ott a jövő, a felnőtt csapatnak pedig megvan az esélye, hogy visszajusson az élvonalba, méghozzá egy olyan csapattal, amelyet a győriek is a magukénak érezhetnek.

 

A Quaestor-ügy az elmúlt hetekben Győrben is nagy vihart kavart. Mi a véleménye erről?

Az, hogy egy nagyon súlyos bűncselekmény történt, ami rengeteg embert megkárosított. Ezek az emberek jóhiszeműen bízták a pénzüket egy 25 éve működő, jó nevűnek tartott cégcsoportra, vagyis akik itt fektettek be, nem hibáztathatók ezért. Az önkormányzat is szabályosan járt el, amikor a Quaestoron keresztül államkötvényt vásárolt. Még egyszer hangsúlyozom, az önkormányzat nevére szóló, államilag garantált államkötvényt, nem pedig vállalati kötvényt. Óriási különbség! Ez a pénz ugyanis megvan, ezt a KELER által a számunkra megküldött számlakivonat is igazolja és a bűnügyi zár feloldása után visszajár városunknak.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter április 23-i nyilatkozata nem ezt támasztotta alá.

Őszintén szólva, nagyon megleptek Lázár János szavai. Azért tartottam még aznap rendkívüli sajtótájékoztatót, mert úgy éreztem, meg kell védenem Győrt, az önkormányzatot, a kollégáimat, és persze magamat is, hiszen igazat mondtunk, amikor államkötvényekről beszéltünk. Ennek igazolására több dokumentumot, köztük a már említett számlakivonatot is bemutattuk, és azt gondolom, hogy a feltételezés is sértő, hogy a kollégákkal, a hivatal- és városvezetéssel együtt valótlant állítanánk. Egyébként nem csak mi, több polgármester cáfolta már az elhangzottakat. Újpesti kollégám, Wintermantel Zsolt például úgy fogalmazott, hogy mivel a számlakivonatuk szerint március 9-én a teljes összeg hiánytalanul megvolt a KELER-nél, ezért ha a kifizetéssel netán mégis probléma merülne föl, az már egyértelműen nem a csaló brókerek, hanem a pénzügyi felügyeletet gyakorló, a felszámolást végrehajtó állami szervek, személyek felelőssége. Azok az önkormányzatok, amelyek államkötvényt vettek, nem követtek el semmilyen felelőtlenséget, más kérdés, hogy hogyan fajulhatott idáig a helyzet. Ebből le kell vonni a következtetéseket, hiszen a cég működésének ellenőrzése nem az önkormányzat, és nem a jóhiszeműen befektető magánszemélyek feladata. Hangsúlyozom, Győr pénzügyi háttere stabil, minden fejlesztésünk, beruházásunk, tervünk meg fog valósulni, és hiszem, hogy a pénz hamarosan megérkezik a város kasszájába.

 

Ha már a fejlesztéseket említi, a legutóbbi közgyűlés elfogadta a város öt évre szóló gazdasági programját. Mi a legfontosabb üzenete az anyagnak?

Az, hogy folytatni kívánjuk azt az utat, amelyen Győr elindult, és aminek mi, győriek közösen vagyunk építői. A város gazdasági fejlődése dinamikus, de szeretnénk még vonzóbbá tenni a befektetői környezetet. Az iparűzési adó mértékének csökkentése jó döntésnek bizonyult, hiszen az adóbevételünk ennek ellenére is nőtt. Ha a gyarapodás hasonló ütemben folytatódik, néhány éven belül újabb adócsökkentést tudunk végrehajtani a gazdaság további élénkítése érdekében. Ezt azért is tartom fontosnak, mert a jogszabályi környezet hat új helyi adó bevezetését teszi lehetővé. Míg más települések élnek ezzel, addig mi itt Győrben nem tervezünk új adót, sőt szeretnénk csökkenteni a meglévő terheket. Ennek a munkahelyteremtés mellett a városfejlesztésre is komoly hatása van, hiszen bevételeinket visszaforgatjuk az itt élők komfortérzetének folyamatos javítására. A gazdasági programban természetesen fontos helyen szerepelnek az ifjúsági olimpiához kapcsolódó fejlesztések, de hangsúlyozni kell, hogy ezeknek csak az apropója az ötkarikás esemény, hosszú távon a létesítmények építése, mint az uszoda vagy az aréna, és az úthálózat bővítése is a győrieket szolgálja. Az egyes lakókörnyezeteket kiegyensúlyozott ütemben kívánjuk továbbra is fejleszteni, szeretnénk folytatni a Belváros és Újváros rehabilitációját, hagyományosan erős szociális hálónkat és az intézményhálózatunkat is magas színvonalon kívánjuk üzemeltetni. A kultúra, a sport és az idegenforgalom pedig továbbra is kiemelt terület. Hangsúlyozom, hogy a gazdasági programot egyhangúlag fogadta el a testület, vagyis az ellenzéki képviselők is egyetértettek vele, támogatják azt, ezért valóban hiszem, hogy az minden tekintetben Győr épülését szolgálja.

 

Összességében milyen hatással voltak Önre az elmúlt hetek történései?

Sok nehézség adódott, amelyeket próbáltunk megoldani, vagy a megoldásban segíteni, de itt nem rólam van szó, hanem a városról és a város lakóiról. Az ember olykor könnyebben, olykor nehezebben viseli a megpróbáltatásokat, de a lényeg, hogy ilyenkor ne magával foglalkozzon, mert a polgármester egy egész közösségért dolgozik. Az ETO-val kapcsolatos fejleményeket egyértelműen sikerként értékelem. Elfogadtuk a gazdasági programunkat, több évre előre rendelkezünk elképzelésekkel, hogy miként segítsük Győr fejlődését. Elkészülnek a belvárosi útfelújítások, a Dunakapu tér, és kezdődik az a nyári időszak, amelyben idén is igyekszünk vonzó, sokszínű programokkal megajándékozni a győrieket és a Győrbe látogatókat. Sokan irigyelik Győrt, ezért mindig lesznek, akik megnehezítik majd az életünket, a lényeg, hogy mi itt helyben továbbra is együtt tudjunk gondolkozni, hiszen ez a város sikerének kulcsa!

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor

 

Szabályosan járt el a polgármester

Az ügyészség megállapította, Győr önkormányzata és a polgármester is szabályosan járt el, amikor a Quaestoron keresztül állampapírt vásárolt.

Elutasította a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség a Győri Önkormányzat elleni feljelentést. Az ügyészség szerint Győr önkormányzata és a polgármester is szabályosan járt el, amikor a Quaestoron keresztül állampapírt vásárolt, a várost nem érte vagyoni hátrány. A teljesedésbe ment adás-vételi szerződés alapján az állampapírok Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonát képezik, azok jelenleg is megvannak, és mint ilyet, a zár alá vétel megszüntetését követően a felszámoló az önkormányzat részére kiadja. Az ügyészség ezért a hanyag kezelés miatt benyújtott feljelentést elutasította. Ezzel végérvényesen bizonyítást nyert, hogy Győri Megyei Jogú Város Önkormányzata mindvégig igazat mondott, szabályosan, a törvényi előírásoknak megfelelően államilag garantált állampapírt vásárolt, és joggal várja, hogy az összeg kamatokkal együtt mielőbb visszakerüljön a város kasszájába. – áll az önkormányzat közleményében.