Győr+
2015.05.15. 16:00

Véget ért a fűtési szezon

A vonatkozó jogszabályok szerint a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatóságának fűtési szolgáltatással az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja között kell a felhasználók rendelkezésére állnia, így pénteken lezárult az első félévi szezon.

Az időjárás igazodott a papírra vezetett dátumokhoz, hiszen az elmúlt hetekben a magasabb hőmérsékleteknek köszönhetően, első lépésben csak este vagy reggel volt szükség a radiátorok felmelegítésére, az utóbbi időben pedig már egyáltalán nem igényelték a lakók a fűtési szolgáltatást.

Május 15-ét követően megkezdődnek a rendszer karbantartási, felújítási munkái, a szolgáltató elvégzi egyéb beruházási feladatait, a felhasználókat érintő korlátozásokról a lakosságot minden esetben tájékoztatják.

A távfűtött lakások tulajdonosai számára is a két fűtési időszak között adott a lehetőség a tulajdonukban lévő fűtési rendszer karbantartására, felújítására. Fűtőtestcsere esetén a távhőszolgáltatóval mindenképp egyeztetni kell. A műszaki tanácsadás, konzultáció a társaság ingyenes szolgáltatása. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen méretű, alapanyagú fűtőtestet kívánnak felszereltetni, illetve milyen minőségű és átmérőjű vezetéket építenek be a rendszerbe. A radiátorok egy osztatlan közös tulajdonnak, a fűtési hálózatnak a részei. Az abba történő beavatkozás – ha azt nem szakszerűen végzik – a többi fogyasztónak fűtési elégtelenséget, a radiátorok nem megfelelő működését, esetenként egy-egy felszálló vezeték teljes leállását okozza.

A fűtési hálózat ürítését, illetve a munkák elvégzése után annak szakszerű visszatöltését, kilégtelenítését a fogyasztó megrendelésére a Győr-Szol szakemberei végzik díjazás ellenében. Sajnos sokszor előfordul, hogy a fűtési hálózatot a társaság tudta nélkül leürítik, majd az átalakítási munkák elvégzése után a visszatöltést már nem tudják elvégezni. E felelőtlen magatartásból a fűtési rendszer több hétig, hónapig víz nélkül üresen állhat, aminek következtében a radiátorok károsodhatnak.

A korszerűsített fűtési rendszerrel rendelkező fogyasztóknak fontos figyelniük arra, hogy a két fűtési időszak között a termosztatikus radiátorszelepeket teljesen nyissák ki, így elkerülhető, hogy a fűtés indításakor a szelepek letapadása problémát okozzon.