Üvegmesterek ünnepe Pannonhalmán

Győr+
2015.05.19. 14:16

A Magyar Üvegművészeti Társaság csoportos kiállítása nyílt meg nemrégiben Pannonhalmán. A tárlat június 21-ig látogatható.

Van egy hely, ahol inspirációt nyerhetnek a művészek. Egy hely, mely eldugott mégis könnyen elérhető, és amely egy varázslatos műhelyt rejt, falai között színes üvegekkel. A Hefter Üveggaléria és Stúdió a tulajdonosok alkotó tevékenysége mellett, állandó és időszaki kiállításoknak szolgál otthonául. Jelenleg a nemrégiben megnyílt HuGlass 2015 című tárlat csábítja az érdeklődőket a pannonhalmi birtokra. A kiállításról a házigazdákat Hefter Lászlót, és Hefter Brúnót kérdeztük.

Miért fontos az, hogy éppen galériájukban kapott helyet a Magyar Üvegművészeti Társaság csoportos kiállítása?

Hefter László: Mi magunk is az Üvegművészeti Társaság tagjai vagyunk. Fontos számunkra, hogy az egyetlen magyarországi üvegművészethez kapcsolódó kiállítóhelyen bemutassuk az üvegművészet mestereit, inspiráljuk, időszakonként új művek létrehozására ösztönözzünk őket, és folyamatos érdeklődést biztosítsunk ennek a művészeti ágnak. Közel 60 művész hozta el munkáit. Nagyon fontos számunkra, hogy az üvegművészet legújabb törekvéseit folyamatosan bemutassuk.

Az üveget, mint anyagot használó művészek viszonylag kevés bemutatkozási lehetőséget kapnak. E tekintetben miért presztízs értékű a HuGlass és a Hefter Üveggaléria kiállítása?

Hefter László: Az üveg, képző- és iparművészeti felhasználása folyamatosan fejlődik, új gondolatokra inspirál a kultúrával, egy mesterség szeretetével kapcsolatban. Az üveg egy olyan anyag, amely új ötleteket és alkalmazásokat kínál, amelybe beleszőve élményeinket jelenre való reagálásainkat, új szellemi és gyakorlati kreatív útmutató lehet. Mindenkit szeretettel várunk, igény szerint tárlatvezetést tartunk, és szívesen válaszolunk szakmai kérdésekre. Kiállításunkon iparművészeti ajándéktárgyak is vásárolhatók.

Hogyan vélekedtek a kiállítás megnyitón résztvevők a Hefter galériáról? Milyen visszajelzések érkeztek eddig a tárlatról?

Hefter Brúnó: Már a kiállítás megnyitójára is közel kétszázan jöttek el. Tapasztalataink szerint elégedettek voltak a vendégeink a galériával. Azóta is folyamatosan keresnek az érdeklődők telefonon, vagy éppen interneten, csoportok jelentkeznek be itthonról és külföldről egyaránt.

Mindig törekednek az egyediségre! Milyen különleges alkotásokat láthatnak a mostani időszaki tárlatra látogatók?

Hefter Brúnó: Egy üvegből készült szobor vagy festmény önmagában is különleges, magában rejti a kristályok misztikumát. A fényviszonyoktól függően változik az átlátszósága, optikai tulajdonságai, tükröződései, de együttesen is szerteágazó gondolatokat ébresztenek, és különleges élményt nyújtanak.

Érdekesség, hogy a világ legjelentősebb üvegművészeti folyóiratában a NEW GLASS-ban egy hatoldalas cikk jelent meg a magyar üvegművészetről, a kiállításról. A cikk egyik főszereplője Hefter Brúnó volt.

Csapucha Adrienn
fotók: Hefter Üveggaléria és Stúdió (Dimény Luca, Farkas Diána)