Együttműködések az európai járműipari térségekben

Győr+
2015.05.20. 15:01

Tanulmánykötet készült az európai jó példákból, amelynek célja, hogy a járműipari szereplők között kialakított győri együttműködést tovább erősítsék…

Az Universitas-Győr Alapítvány kiadásában jelent meg a  Nyugat- és kelet-közép-európai járműipari térségek működési modelljei című tanulmánykötet.

 

Fekete Dávid alpolgármester a kutatás vezetőjeként kérdésünkre elmondta, a vizsgálatban főként a Széchenyi István Egyetem doktorandusz hallgatói és szakértői vettek részt, akik összesen kilenc ország 19 járműipari központját elemezték, köztük olyan vállalatok európai székhelyeit, mint az Audi, a Mercedes, a Fiat, a Renault, a Ford, vagy épp a Skoda. A kutatást végző fiatalok a legtöbb helyszínt személyesen keresték  fel, és készítettek interjúkat a város vezetőivel, a vállalatok szakembereivel. Azt vizsgálták, hogy a tradicionális járműipari központoknál milyen együttműködések alakultak ki, amelyek a járműipari életpályamodell létét, megvalósulását segítik elő. „A tanulmányok elkészülte után világossá vált, hogy intézményesült térségi együttműködési rendszerek nem igazán léteznek, azonban számos olyan jó példával találkoztunk, ami a győri viszonyokra lefordítva kellő muníciót adhat járműipari életpályamodellünk továbberősítéséhez, mely együttműködés fontos támogatója lehet egy majdani győri regionális innovációs technológiai központnak is.”

 

 

Az alpolgármester kifejtette, Győr Közép-Európa legfontosabb járműipari központja, ezért az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a város kisgyermekkortól egészen a nyugdíjas korig kiszámítható, biztonságos, tervezhető életpályát biztosítson a járműipar égisze alatt. Ennek érdekében szövődött a széleskörű együttműködés az önkormányzat, a Széchenyi István Egyetem, az AUDI, az állami szervek, a vállalkozások, az oktatási intézmények, valamint a kutatásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek között. Célja, hogy a résztvevők első kézből kaphassanak információkat, és erős lobbierővel bíró kooperáció formálódjon. Az együttműködés kereteinek kialakításához nyújt segítséget a tanulmánykötet, amelyet természetesen minden résztvevő megismer, és amely alapján közösen vitatják meg a továbblépés mikéntjét.

 

A kutatásból készült kiadvány a TÁMOP-4.1.1.F-13/1-20013-0001 azonosító számú, a „Járműipari Regionális Innovációs és Technológiai Tudáscentrum gazdasági, társadalmi szerepkörének fejlesztése a Széchenyi István Egyetem bázisán” című projekt keretében a Magyar Állam és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter