Győri hegesztőrobotok minden földrészen

Győr+
2015.05.23. 16:31

A közel négyszáz kilométeres sebességgel száguldó kínai gyorsvasút kocsijai Győrben gyártott hegesztőrobotokkal készültek, ezt a feladatot nem lehet emberre bízni, mert ha silány munkát végez, tömegkatasztrófa történik, a robotok azonban sosem tévednek – mondja Fenyősi Béla, az igm Robotrendszerek Kft. ügyvezető igazgatója.

Hosszasan sorolja a példákat, melyek azok a területek, ahol a Győrben tervezett és gyártott hegesztőrobotok dolgoznak. Repülőgépek, tengeralattjárók, hajók, daruk, tehergépjárművek, mezőgazdasági gépek, útépítő gépek készültek és készülnek folyamatosan a győri robotok segítségével. Olyan földrész pedig nincs, ahová nem jutottak volna el a kisalföldi robotok.

Az igm Robotrendszerek Kft. sikertörténete negyedszázada indult el Győrben, amikor az osztrák anyavállalat vegyesvállalatot alapított az egykori Rekarddal, a Mezőgép utódjával. 2002 után a Kandó utca mellett az ipari parkban is felhúztak egy négyezer négyzetméter területű üzemcsarnokot és irodaépületet, mely jelenleg a cég központjaként működik.

Az elmúlt tizenegy évben 4 milliárd forintot ruháztunk be Győrbe, az idén is, jövőre is további 300 milliót költünk bővítésre, mert minden négyzetméter foglalt – jelzi Fenyősi Béla a töretlen fejlődést.

A hatmilliárd forintos árbevételű cég öt éven belül tízmilliárd forintra akarja növelni éves forgalmát, s ehhez a jelenlegi 160 fős törzsgárdáját is növelni akarja. Mindez persze nem lesz egyszerű, a vállalkozás legnagyobb gondja ugyanis az, hogy a szakember-utánpótlást biztosítsa. Ennek érdekében a Széchenyi István Egyetemmel intenzív kapcsolatba kezdtek.

Bruttó 380 ezer forintos havi átlagfizetést kapnak a dolgozóink, a szakmunkások annyit keresnek, mint az Audiban, s általános iskolai végzettséggel mindössze páran dolgoznak nálunk – mondja el Fenyősi Béla, aki hozzáfűzi azt is, munkatársaik egyharmada felsőfokú, egyharmada középfokú végzettséggel rendelkezik, s egyharmadot tesznek ki a szakmunkások. Fluktuáció gyakorlatilag nincs, az itt dolgozók értékelik a hazai viszonylatban nagyon jó fizetést, amihez még 13. havi bér és egyéb juttatások is járulnak.

A konszern eddigi története során 3500 robotrendszert telepített a világban. S miközben Magyarország, s ezen belül Győr a fő gyártóbázis – ipari hegesztőrobotokat csak itt gyártanak – hazai eladásaik eddig nem nagyon voltak.

A Rába vásárolt tőlünk hegesztőrobotot, bízunk benne, hogy mások is követik a példát – jelzi az ügyvezető igazgató azt, hogy a tervezés és a gyártás mellett a kereskedelemre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek.

 

 

Szerző: Koloszár Tamás

Fotó: Marcali Gábor