Korlátoznák a magyar munkavállalók számát is Burgenlandban?

Győr+
2015.05.22. 16:45

Nem jó jel: az osztrák Nezsiderben (Neusiedl am See) magyarellenes plakátokat rakott ki a szélsőjobboldali Szabadságpárt. Elsősorban az ingázó munkaerőt akarják korlátozni, s visszaállítanák a határellenőrzést.

Ez furcsa módon a szociáldemokrata tartományfőnöknek, Hans Niesslnek sem volna ellenére. Megnyugtatná vele az embercsempészektől közbiztonságukat és a külföldiektől a munkahelyeiket féltő burgenlandiakat.

Ez a tartomány sokszor adott már menedéket a magyaroknak: 1956-ban sok száz honfitársunkat fogadtak be, sok ezret láttak el, s bocsátottak útnak. Az 1980-as évek legvégén a Magyarországon át az NSZK-ba tartó keletnémeteknek adtak otthont, fogadták, ellátták őket. Történelmi barátság és egymásrautaltság van hát Magyarország és Burgenland között. Nem volna jó, ha éppen a nyitott határok miatt, a szélsőséges politikai erők szavazatszerző ámokfutása következtében romlana meg a kapcsolat.

Győrből és a környékről több ezer ember dolgozik Burgenlandban, a többségük naponta ingázik. Hajnalban indulnak, későn érnek haza. Megdolgoznak a pénzükért, ráadásul főleg olyan munkát végeznek, amelyekhez a sógoroknak nem igazán fűlik a foguk. Burgenlandnak szüksége van a külföldi munkaerőre, mint ahogy a többet keresni akaró magyaroknak is jó lehetőség az osztrák munka.

Ezért is fájó, hogy mindenekelőtt a Szabadságpárt most bennünk, illetve nacionalista mivoltából fakadóan minden idegenben látja az ellenséget. Ezt utcai óriásplakátokon is hirdeti: „Hazai pályaelőnyt a burgenlandiaknak”, illetve a „Munkát a mi embereinknek” szlogenekkel kampányolnak.

S ami különösen megalázó, hogy a plakátok kiragasztását egy osztrák cég vállalta el, majd azonnal továbbadta egy magyar alvállalkozónak. Így aztán a magyarellenes hirdetéseket magyar munkavállalók rakták ki az utcai hirdetőtáblákra, oszlopokra. A Krone Zeitung szégyenszemre le is fotózta egyik buzgólkodó honfitársunkat plakátragasztás közben.

Ausztriában egyébként valóban lépni fognak az illegális bevándorlók ellen. A belügyminiszter már be is jelentette, hogy három sátortábort építenek nekik. A helyszíneket nem árulta el, annyit lehet tudni, hogy nem a fővárost, Bécset szemelték ki helyszínként. A régi befogadó központok közül is megnyitnak néhányat.

A menekültek ügye megkerülhetetlen az unió terültén belül. Beszélnek kötelező befogadási kvótáról, ami egyébként Magyarországot nem állítaná teljesíthetetlen feladat elé, hiszen jóval négyezernél kevesebb ember befogadásáról volna szó. A magyar kormány – a lengyellel és a szlovákkal, meg a csehekkel együtt – viszont az önkéntességre helyezi a hangsúlyt.

Hogy mi lesz a végső döntés, nem lehet még megmondani. Bennünket, győrieket mindenképpen érint mindegyik változás. Ha például a Burgenlandba dolgozni járók létszámát csökkentik, korlátozzák, az nem kevés győrit hoz nehéz helyzetbe. Bízzunk a józan észben, s abban, hogy a történelmi múltnak, együttműködésnek van annyi ereje, hogy a szélsőséges eszméknek közösen ellenálljon, Burgenlandban és Magyarországon egyaránt.

 

 

Szerző: Győrplusz

Fotó: illusztráció