Ritka kordokumentum került a Pannon-vízhez

Győr+
2015.05.23. 16:49

Páratlan szerencse ért minket a napokban, ritka és értékes kordokumentumokhoz jutottunk. Sikerült megszereznünk egy régóta elfeledett fényképalbumot az ötvenes évek vízműves munkáiról. A precízen összeválogatott képeken a háború utáni közmű-helyreállítások, kútfúrások, árokásások, csőfektetések, építkezések – köztük a győri gőzfürdő építése látható. Kisméretű fekete-fehér papírképekről van szó, de jó néhány képnél pontosan kivehető a helyszín, az alkalmazott technológia, sőt még az építők arckifejezése is.

Az egyik legjobb képsorozaton a Bacsó Béla (mai Tihanyi Árpád) út alatti főnyomócsövet építik 1958-ban. A gondosan – valószínű nagyrészt kézi munkával – kiásott árokban, Nádorváros irányába már ott húzódik a frissen fektetett vezeték. Oldalt kivehető az egykori Richards-gyár víztornya. Az előtérben éppen a soron következő csődarabot, egy 500 mm átmérőjű azbesztcement vezeték darabját emelik be a helyére. A gödör szélén tányérsapkás, egyenruhás katonák, a honvédség műszaki alakulatától. Annak idején, ha daru kellett, gyakran a honvédség segített. A háttérben egy kalapos, hosszú kabátos alak – valamilyen felső vezető lehet –, mögötte biztos távolságból még figyel valaki – talán egyenruhás. Munkavédelmi sisak senkin sincs és a munkaárok dúcolása is elég hiányos.

A vezeték építése jól sikerült, máig a képen látható főnyomócsövön jut el a révfalui parti szűrésű kutak vize az Erzsébet ligeti (akkori nevén Lenin ligeti) víztoronyba. Egyedül az útkereszteződéseknél lévő elzáró, szakaszoló szerelvényeket (tolózárakat) cseréltük ki a Tihanyi Árpád út tíz évvel ezelőtti felújítása előtt.

 

A helytörténet és a technika iránt érdeklődők az album legjobb képeiből a pannon-víz web- és facebook oldalán láthatnak válogatást.

Vízhálózat-öblítés Gyirmóton és Ménfőcsanakon

Értesítjük Tisztelt Fogyasztóinkat, hogy 2015. május 21-én, csütörtökön reggel 8 órától május 22-én, pénteken 18 óráig átmenetileg elszíneződhet az ivóvíz Győr-Gyirmót és Győr-Ménfőcsanak területén. A Pannon-Víz Zrt. szakemberei a szokásos éves karbantartási munka keretében, a nyári csúcsfogyasztásra készítik fel a vízellátó rendszert, öblítik a vízvezetékeket. Az ivóvíz elszíneződését a vízben lévő vasvegyületek okozzák, melyek nem károsak az egészségre, ülepítés után a víz fogyasztható. Amennyiben Tisztelt Fogyasztóink a jelzett időponton túl ivóvíz-elszíneződést tapasztalnak, kérjük, szíveskedjenek jelezni a 96/364 100 telefonszámon, munkatársaink további öblítésekkel állítják helyre a megszokott vízminőséget.

Az okozott kellemetlenségekért Fogyasztóink szíves türelmét és megértését kérjük!