Megújul az Apor kiállítás

Győr+
2015.05.25. 17:00

A Boldog Apor Vilmos vértanúságának eredeti helyszínén berendezett kiállítás a püspök halálának 70. évfordulójára újul meg.

A Püspökvár tornya alatti labirintusszerű pincehelyiségekbe több száz menekültet fogadott be a 2. világháború legnehezebb időszakában Apor Vilmos püspök, akit orosz katonák lőttek le 1945-ben, húsvét nagypéntekén. A püspök pincékben elrejtőzött fiatal lányokat, asszonyokat védett az erőszakoskodó, fegyveres betolakodók elől.

A kiállítás nemcsak Apor Vilmos korát, gazdag életművét, a személyiségéhez kapcsolódó legendás történeteket idézi fel, nemcsak vértanúságának részleteit ismerhetjük meg, de a pince boltíves tereit bejárva, átélhetjük ezeknek a sötét időknek a nyomasztó légkörét is.

A történelmi kor és Apor püspök munkásságának bemutatását szolgáló tablókhoz az Egyházmegyei Levéltár és a Kincstár gazdag irat- és fotógyűjteménye szolgálta az alapot, míg a szemtanúk vallomásai egy húsz évvel ezelőtt készített értékes interjúsorozat segítségével elevenednek meg. A szerkesztett tablókat egyéb források, korabeli filmhíradók, archív és amatőr felvételek teszik igazán életszerűvé.

A kiállítás újdonsága, hogy az óvóhely felé vezető pince előterébe is lemehetnek majd a látogatók, ahol a végzetes események valójában lezajlottak, és ahonnan a pince további mélységeibe is be lehet látni. A Püspökvár pincerendszerének titokzatosságát egy építészeti makett segít megérteni.

A vértanúhalál helyszíne – ahol továbbra is láthatók a végzetes lövések nyomai és a püspök ereklyéje – többek között egy képzőművészeti installáció és a nagypénteki-nagyszombati liturgia gregorián énekei teremtenek alkalmat arra, hogy a látogató érzelmileg is azonosulni tudjon a szentéletű püspök önfeláldozó életművével és vértanúhalálával.