Boldog Apor Vilmos ünnepe

Győr+
2015.05.23. 15:54

Boldog Apor Vilmos halálának 70. évfordulója alkalmából szentmisével, ünnepséggel és a megújult Apor kiállítás megnyitásával tisztelgett a Győri Egyházmegye és a város a vértanú püspök emléke előtt.

A győri székesegyházban szombaton délelőtt püspöki szentmisét mondott dr. Pápai Lajos megyéspüspök, a szónok Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök volt.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben üzent az emlékezőknek: „Mind élete, mind halála maga volt a hitvallás arról, hogy mi a kereszténység. Az ő példamutató élete, csakúgy, mint a többi keresztény vértanú élete, bevilágítja az egyháztörténetet, és egyúttal más régióba emeli hazánk történelmének azt a vérvesztes korszakát… Az olyan keresztény ember, az olyan főpap, mint Apor Vilmos volt, aki egyházának és hazájának áldozta életét példa a mai és a jövő nemzedékek számára is” – állt többek között Orbán Viktor üzenetében.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára felidézte az erdélyi nemesi Apor család érdemeit, a közösségért tett szolgálataikat, azt, hogy életük miként forrt össze a haza sorsával. Arról is beszélt, hogy keresztény gyökerek nélkül, hit nélkül Apor Vilmos nem lett volna az, aki. Ezért van szüksége ma is Európában minden embernek a kereszténységre. Rétvári Bence szerint Európában az emberi élet tisztelete és védelme kereszténység nélkül nem lenne értelmezhető. Ha kiiktatnánk a kereszténységet az Európai kultúrából, akkor nem találnak meg az értelmét annak, hogy másokért éljünk, hogy másokért hőstetteket tegyünk – fogalmazott az államtitkár.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester hangsúlyozta, hogy Győr büszke díszpolgárára Apor Vilmosra, aki az elnyomottak és üldözöttek segítője volt. Két szobra is áll városunkban és egy iskolaközpont is viseli nevét. A szociális ügyekért felelős alpolgármester Apor szociális érzékenységét emelte ki. Azt a tevékenységét, ami ma is követendő példát jelent. Boldog Apor Vilmos püspök olyan példakép, aki kiállta az idők próbáját. Hívőként az ő életéből megtanulhatjuk, érdemes úgy élni, hogy nem riadunk vissza az áldozatoktól, hogy kiállunk az igazságért – emelte ki beszédében az alpolgármester.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő a megújult, Apor kiállításról beszélt. A 2004 óta létező tárlat, Boldog Apor Vilmos vértanúságának eredeti helyszínén, a püspök életét, vértanúságát és boldoggá avatását mutatja be.

A Püspökvár tornya alatti labirintusszerű pincehelyiségekbe több száz menekültet fogadott be a 2. világháború legnehezebb időszakában Apor Vilmos. A püspököt részeg orosz katonák lőtték meg 1945-ben, Húsvét nagypéntekén, amikor a pincékben elrejtőzött fiatal lányokat, asszonyokat megvédte az erőszakoskodó, fegyveres betolakodók elől.

A kiállítás nemcsak Apor Vilmos korát, gazdag életművét, a személyiségéhez kapcsolódó legendás történeteket idézi fel, nemcsak vértanúságának részleteit ismerhetjük meg, de a pince boltíves tereit bejárva átélhetjük ezeknek a sötét időknek a nyomasztó légkörét is. Az új kiállítás a történelmi, tárgyi hitelesség mellett nagy hangsúlyt fektet a lelkiségre – hangsúlyozta a politikus.

Az ünnepi beszédek után az összegyűltek együtt imádkoztak Boldog Apor Vilmos szentté avatásáért, majd a Püspökvárba átsétálva dr. Pápai Lajos a meghívott vendégek és hívők jelenlétében felszentelte a megújult kiállítást.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: O.Jakócs Péter