Maratoni OB Győrben

Győr+
2015.05.30. 10:00

Majd kétezren szálltak vízre a múlt pénteken kezdődő és egészen vasárnap délutánig tartó Graboplast Maraton Magyar Bajnokságon. Hazánk legjobb hosszú távú kajak-kenusai, azaz maratonistái szelték a vizet Győrben a háromnapos viadalon.

71 egyesület sportolói neveztek a hagyományosan évek óta a Graboplast Győri Vízisport Egyesület szervezésében megrendezett győri viadalra. A győriek hagyományosan a legnépesebb mezőnnyel indultak, ez most sem volt másként, hiszen 166 sportoló szállt vízre városunk színeiben.

Hűvös időben, majdnem egész napos esőben kezdtek a kajak-kenusok pénteken, rögtön a felnőttek versenyével. A férfi kajakosok 30 km-es szakaszán nagy izgalom bontakozott ki. A második körben ellépett egy négytagú boly, Solti László, Boros Adrián, Petró Ádám és Havas Balázs felváltva vezetett, majd az utolsó futószakaszon meglógott Solti és Boros, akik óriási csatát vívtak az aranyéremért, amelyből végül Solti jött ki győztesen. Női kajak 26 km-en Csay Renáta fölényes győzelmet aratott. A győriek tizenötszörös világbajnoka a második körben lépett el a mezőnytől és senki sem tudta vele tartani a lépést. Ezzel a győzelemmel a maratoni táv koronázatlan királynője bebiztosította helyét a szeptemberi világbajnokságon, valamint a nyári Európa-bajnokságon is.

 

 

A kenusok között győztes Kövér Mártonnak a vb-induláshoz még kell egy dobogós hely a kontinensviadalon, ám az elmúlt évek eredményei alapján ez nem lesz nehéz feladat számára. Győrben maratoni pályán most debütált a női kenu, ahol igazi házi csata bontakozott ki az elsőségért, a győriek két kiválósága, Lakatos Zsanett és Takács Kincső között. Lakatos végül az utolsó futószakasz előtt robbantott és magabiztosan nyerte meg a viadalt.

 

 

A másnapi páros versenyeken ugyanilyen jól szerepeltek a felnőtt kiválóságok. A férfi kajakpárosok 30 kilométeres versenyszámában rögtön a rajt után ellépett a mezőnytől a Solti, Boros egység, amely végül győzni is tudott. A hölgyek 26 kilométeres versenyszámában ezúttal sem született meglepetés. A Csay Renáta és Bara Alexandra duó már a második körben olyan sebességre kapcsolt, amit senki sem tudott tartani. Csay Renáta tavalyi világbajnoki címeinek köszönhetően, egyesben, valamint Bara Alexandrával párosban is védettséget élvezett, ezért elég volt egy-egy válogatót nyernie, és mindkét versenyszámban rajthoz állhat, az EB-n és a VB-n is. A kenu párosok 26 kilométeres viadalában a Kövér Márton–Dóczé Ádám egység győzött.

 

 

Fotó: O. Jakócs Péter