A siker múlandó, de nem a táncban!

Győr+
2015.05.28. 15:00

A Magyar Táncfesztivál sikere töretlen, immár 11 éve.

Június 15-e és 21-e között újra a tánc fellegvára, a tánc fővárosa lesz Győr, hiszen a Győri Balett társulata 11. alkalommal rendezi meg a Magyar Táncfesztivált, mely a hazai táncélet egyik legrangosabb eseménye. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy 60 produkció jelentkezett a 2015-ös találkozóra, ebből azonban csak 24 előadás került be a programfüzetbe – erről is beszélt Kiss János, a házigazda társulat igazgatója a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. „A sikernél múlandóbb dolog nincs. De mi újra sikert várunk a fesztiváltól, ezért dolgozunk hónapok óta. Ha sikeres a táncfesztivál, akkor az annyit jelent, hogy jól érzi magát a néző, élményeket kap, melyeket reméljük, hogy soha nem felejt el” – fogalmazott a Győr Plusznak az igazgató. „Rengeteg programot próbáltunk ezúttal is összegyűjteni, hiszen van, aki a néptánc kultúrát szereti, van, aki a balettért, adott esetben a kortárs táncokért rajong, de sokan vannak, akik az extrém előadásokat kedvelik. Nálunk egyikből sem lesz hiány” – tette hozzá Kiss János.

Így a XI. Magyar Táncfesztiválon fellép például a Magyar Nemzeti Balett, a Forte Társulat, a Budapest Táncszínház, az Inversedance, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett vagy éppen a Pécsi Balett. Természetesen a Győri Balett is feltűnik a repertoárban, a nyitóesten láthatja ugyanis elsőként a közönség az együttes készülő darabját, Cayetano Soto koreográfiáját, a Uneven-t. Számos kísérőprogram színesíti a seregszemlét, így ismét lesznek ingyenes, szabadtéri programok a színház előtti téren, de újításként az I. Magyar Gyermek Táncfesztiválon a fiatalabb generáció is közelebb kerülhet a mozgás művészetéhez. A Bartók Béla Megyei Művelődési Központban a Fitos Dezső Társulat nyitja a gyermekprogramokat. „A Vaskakas Bábszínházzal már volt egy közös darabunk a „Suszter álma”, ennek lesz folytatása a június 15-ei „A láda titka avagy sehol és valahol” című táncjátékunk. Úgy gondolom, hogy minél fiatalabb korban meg kell ismerkedniük a gyerekeknek az igényes művészeti produkciókkal, hiszen ezzel tudjuk őket arra nevelni, ami egy élhetőbb világot feltételez. A gyerekeknek nem szabad leolcsósítani a kultúrát!” – nyilatkozta Kocsis Enikő a társulat művészeti vezetője.

A társművészetek is képviseltetik magukat a fergetegen, a Rómer Házban például a nagysikerű Táncoló Ikonokat láthatja a közönség, mely a film- és táncművészet közös történetét tárja a nézők elé. A fesztivál idején ugyanakkor Pysar Yuri ukrán festőművész Piano című kiállítása is látható lesz a Győri Nemzeti Színház csillárszintjén. A fesztivált záró est is izgalmasnak ígérkezik, a Recirquel Újcirkusz Társulat az érzéseinkkel megragadható világba csábítja majd az érdeklődőket.

 

A Magyar Táncfesztivál 1998 óta a fővárosban zajló Budapest Táncfesztivál mellett a hazai táncművészet legnagyobb seregszemléje, amely az elmúlt egy év legjelentősebb alkotásait, figyelemre méltó kísérletező darabjait, újításait vonultatja fel, nem véletlenül támogatja a sorozatot az Audi Hungaria és Győr város önkormányzata. „Ahhoz, hogy az ember egy városban jól érezze magát, nem csak az kell, hogy munkahely legyen és tisztességes megélhetés, hanem a kultúrának is be kell kapcsolódnia a mindennapok körforgásába. A táncfesztivál azért is jó, mert az elmúlt évtizedekben a győriek – hála a sikeres társulatunknak – nagyon megszerették a belettet. Ezért is támogatjuk a fesztivált, mert igény van rá, mert egy színvonalas és minőségi élményt kaphatnak az itt élők és a városba látogatók” – mondta dr. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere.

 

A táncfesztivál részletes programjairól bővebben itt olvashatnak!

 

Csapucha Adrienn
fotók: O. Jakócs Péter