Nyeregbe, vidék!

Győr+
2015.05.30. 13:00

Újra a Kisalföld Vágta forgatagára várják az érdeklődőket a gyirmóti Rodeo Ranch-re június 5–7-ig: a hivatalos futamokon túl számos családi program lesz, s az idei esemény a jótékonyság és az összefogás jegyében telik, a nevezési díjak egy részét egy 13 éves beteg fiúnak ajánlják a szervezők, valamint a rendezvényen a Győri Állatmenhely négylábú lakóinak is gazdákat keresnek.

A Nemzeti Vágta 2008-ban rajtolt el először a Hősök terén. Szervezői nem kizárólag egy lovas versenyt kívántak létrehozni, hanem a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválját honosították meg az ország szívében. A vágta az országimázs erősítését is szolgálja, hiszen határainkon túl lovas nemzetként ismert a magyar, illetve Széchenyi István lóversenyeinek hagyományát is hivatott visszahozni.

A budapesti vágtán az előfutamok legjobbjai indulnak. Régiónkban immár hatodik alkalommal rendezik meg a Kisalföld Vágtát, melynek szervezője, Tóth Szilárd is azt hangsúlyozta, a rendezvény nem csak lovas szakmai, hanem családi, szórakoztató esemény is. „A magyar városok és falvak ünnepe, a célunk évről évre, hogy minél több település vegyen részt, s ne csak a lóversenyen, hanem más programokon is, és mutassák be a településüket” – tette hozzá. A gyermekügyességi vetélkedőkön, mint a falu ördöge verseny, a legkisebbek mérkőzhetnek meg egymással játékosan, a falu traktorosa verseny szintén egy vidám, játékos vetélkedő, a csikós vágtán pedig szőrén ülve lovagolhatnak a jelentkezők – csak néhány az izgalmas lehetőségek közül, melyeket kipróbálhatnak a kilátogatók. „Azon dolgozunk, hogy visszahozzuk a régmúlt egyik népszerű vetélkedőjének, a Csepü, lapu, gongyola című műsornak a hangulatát” – mondta el Tóth Szilárd, és beszélt arról is, reméli, a közeljövőben a gyirmóti Rodeo Ranch-en is megvalósulhat, ami a budapesti Andrássy úton, ahol a települések standjainak sora várja az érdeklődőket.

„A Kisalföld Vágta a térség állatbarátainak összefogásáról is szól a régi értékeket felelevenítve, s célunk, hogy a számítógép elől kicsábítsuk a gyerekeket a természetbe” – fűzte hozzá.

A western versenyek nevezési díjának felét felajánlják a 13 éves Molnár Leventének, aki súlyos szívbetegséggel született, ennek következtében oxigénhiányos állapotba került. Szombat este jótékonysági lovas bállal zárul a nap, ahol szintén a halmozottan sérült fiú javára gyűjtenek. A rendezvényen a Győri Állatmenhely is részt vesz. A főszervező bízik benne, hogy sok kutya és macska talál majd gazdára.

Vannak, akik az évek során automatikus résztvevőivé váltak a vágtának, ilyen Kóny, Nyúl, Hédervár, Ménfőcsanak és természetesen a rendező település, Gyirmót. A futamokra folyamatosan várják a nevezéseket, a vasárnapi Kisalföld Sztárja tehetségkutatóra pedig június 2-ig lehet jelentkezni az [email protected] e-mail címen.

További információk: www.kisalfoldvagta.hu