Bepalackozta az időtlen örökséget a Pannonhalmi Főapátság

Győr+
2015.05.29. 14:04

Magyarország első látványpalackozó üzemét nyitotta meg a Pannonhalmi Főapátság Ravazdon, ahol a helyi Béla király kútból nyert 17.500 éves ásványvizet palackozzák. A Vis Vitalis névre keresztelt prémiumtermékben a történelemmel, a szakralitással és a hagyománnyal a fejlődés, valamint a precizitás ölelkezik.

A legenda szerint IV. Béla király a tatárok elől menekülve ivott a ravazdi kút vizéből, ezért adták a helyiek a Béla király kút nevet a 82-es út mellett csordogáló forrásnak. Egy 1238-ban kelt oklevél is említést tesz a településről és annak szent forrásáról, melyhez az 1700-as évek végétől rendszeresen vezettek zarándoklatokat. A víz ugyanis számos feljegyzés szerint gyógyító hatású, és többen csodák helyszíneként emlegették. A Ravazdra látogató vendégek és a bencés szerzetesek is gyakran keresték fel fürdőkúra céljából, sok helyi pedig ma is naponta a forrásból hordja haza az éltető vizet.

 

 

A Pannonhalmi Bencés Főapátság azonban nem csak a legendára alapoz, amikor azt állítja, kiváló minőségű ásványvizet kezdtek el forgalmazni: hazánkban egyedülállóként kapta meg a Vis Vitalis Masaru Emoto certifikiációját. „A japán professzor – magyarázza Érsek Roland, a Bencés Ásványvíz Palackozó Kft. ügyvezető igazgatója – a kristályszerkezet vizsgálatával bizonyította be, hogy az ásványi anyagok harmonizációja pozitív hatással van az emberi szervezetre, a Vis Vitalisban pedig az évek alatt felhalmozott ásványi anyagok tökéletes harmóniában keverednek egymással a vizsgálatok szerint. Radiokarbonos elemzéssel meghatároztuk a vízbázis korát, amely kimutatta, 17.500 éves az a víz, amit mi palackozunk. Ez pedig azt mutatja, tökéletes tiszta, semmilyen felszíni szennyeződés nem jut be a vízbázisba” – hangsúlyozta Érsek Roland, aki elmondta azt is, az ásványvizek a világ legjobb minőségű vizei, az összes többi fantáziadús megfogalmazás azt jelenti, a vizet kezelni kellett valami miatt. Az ásványvizekre vonatkozó szigorú jogszabályok meghatározzák, természetes formában, tisztítás nélkül kerülhet a palackba, úgy, ahogy a földből kijön. A Vis Vitalis vastartalmat csökkentik csupán a szabvány szerint, hogy igazán élvezhető, mellékíz nélküli s lágy legyen.

 

 

Az időtlen örökségként is hirdetett ásványvíz forgalmazását gondos előkészítés előzte meg, a palackozót működtető cég öt éve alakult meg – a ravazdi önkormányzat kisebbségi tulajdonrészével – a termelés azonban csak tavaly kezdődött. Meg kellett határozni a kitermelhető víz mennyiségét: a számítások szerint ez 80 liter/perc, ami nem jelent sokkal többet egy kerti fúrt kút kapacitásánál. A termelés ennek háromnegyedére van beállítva, 3000 palack készül el egy óra alatt, naponta 9-10 raklapnyi. Három műszakban évente legfeljebb 12 millió palack kerülhetne le a gyártósorról, azonban egyelőre egy műszakban, hétfőtől péntekig dolgozik 9 ember összesen az üzemben.

 

 

Prémiumkategóriás tehát a ravazdi ásványvíz a lehetséges mennyisége és a minősége okán, ehhez pedig megfelelő csomagolás is dukál. „A Vis Vitalis koncepciójának megalkotásakor az egyik legfontosabb előtanulmány Európa legnagyobb üveggyárának meglátogatása, gyártási folyamatainak feltérképezése volt. Ezután a PET palackok újabb technológiáit is elemeztük, például az újrahasznosítható PET palackok sajátosságait. Arra jutottunk, hogy az üveg előállításának jóval magasabb az energiaigénye, és súlya a szállítás és a felhasználás során többletenergiákat követel meg. Emellett a PET újrahasznosítása egyszerűbb folyamat, így használatának összességében kisebb az ökológiai lábnyoma” – fejtette ki az ügyvezető igazgató és hozzátette, mendemonda csupán, hogy a PET palackokból bármiféle káros anyag oldódik ki. A gondos palacktervezés végeredményeként a modern és a tradicionális design találkozott, a Vis Vitalis magán hordozza a főapátság ezeréves tradícióit, s a bencés szerzetes, Jedlik Ányos feltaláló szódásüvegének szerkezetét.

 

 

A kiszerelése is egyedi, 0.4; 0.6; 0.8 és 1.2 literes palackok kerültek forgalomba. Az ásványvizet egyrészt a gasztro-piacra, vagyis vendéglátóhelyekre szánják, másrészt kiskereskedelmi forgalomba is került, már néhány győri polcon is ott van. Érsek Roland elmondása szerint elsősorban a magyar piacra szánják a Vis Vitalist, de további kilenc országban dolgoznak azon megbízott ügynökeik, hogy azokban is forgalmazhassák. A ravazdi víz úgy tűnik, az USA-ba már biztosan eljut, a napokban érkezett a minősítés, hamarosan elkezdhetik a tengerentúlon is a forgalmazását.

 

 

A közelmúltban pedig a Pannonhalmi Főapátság turistalátványosságainak sorát bővítve megnyitották Magyarország első látványpalackozó üzemét Ravazdon, a forrástól néhány méterre, ahol egyedi tervezésű gépeket követhetik végig az érdeklődők az éltető víz útját a földtől a palackba kerülésig.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter