Vendégek a német testvérmegyéből

Győr+
2015.06.01. 15:51

A hétvégén 17 tagú delegáció érkezett megyénkbe a baden-württembergi Enzkreis járásból.

A vendégek között – az ottani járás Ifjúsági Hivatalának két munkatársa mellett – azon befogadó családok tagjait látja vendégül a megyei önkormányzat, akik a német nyelvtanfolyamra utazó megyebeli fiatalok számára évek óta otthont biztosítanak a tanfolyam ideje alatt.

Öt napos itt tartózkodásuk során találkoznak a megyei közgyűlés tisztségviselőivel, meglátogatják a megyei világörökségi helyszíneket, de megismerkedhetnek a főváros nevezetességeivel is.

A vendégek hétfőn délelőtt a megyei önkormányzat hivatalában tettek látogatást, ahol a megyei közgyűlés tisztségviselőivel és a hivatal munkatársaival találkoztak. Elsőként Németh Zoltán, a közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket, külön kiemelve és megköszönve azt a fogadókészséget és segítő szándékot, melyet a befogadó családok az elmúlt évek során tanúsítottak. Emlékeztette a jelenlévőket arra is, hogy a két megye együttműködése még 2001-ben, Ivanics Ferenc elnöksége idején nyert hivatalos formát. Hozzátette: a testvérkapcsolat akkor válik teljessé, ha nem csak a két fél politikusai találkoznak rendszeresen, hanem a civilek is kölcsönösen egymásra találnak.

Dr. Pertő Péter alelnök előadása segítségével szűkebb régiónkat, megyénket is megismerhették: így szó esett a megye elhelyezkedéséről, a legfontosabb számszaki mutatókról, a kulturális, földrajzi, természeti értékekről és a megye gazdaság helyzetéről.

Délután Pannonhalma szépségeivel és kincseivel ismerkednek, este pedig Győrújbarát lesz a házigazda. Kedden a főváros, Budapest nevezetességeit tekintik meg, majd a Parlamentben is látogatást tesznek. A szerdai és a csütörtöki napot Sopronban és környékén töltik, ott Ivanics Ferenc alelnök lesz a házigazda.