Győr+
2015.06.03. 10:18

Távhőszolgáltatók ellenőrzése: Győr

Lezárult a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2008 és 2013 közötti időszakra nézve értékelte a társaság és jogelődje közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenysége szabályszerűségét.

Az ellenőrzés megállapításai szerint a társaságok számviteli rendszerének szabályozottsága, valamint vagyongazdálkodási tevékenysége is megfelelt a törvényi előírásoknak. Az ÁSZ ütemezetten végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését.

Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló GYŐRHŐ Kft., majd 2010-től a GYŐR-SZOL Zrt. a több mint 128 ezer fő lakosú Győr lakásállományának 50%-át, a város közintézményeit, valamint jelentős számú üzleti fogyasztót látott el hőenergiával. A GYŐRHŐ Kft. mérleg szerinti eredménye az ellenőrzött időszakban együttesen 1198,7 millió Ft, a GYŐRSZOL Zrt.-nél 481,5 millió Ft volt. Tulajdonosi jogait az ellenőrzött időszakban a Közgyűlés szabályszerűen gyakorolta. Az Önkormányzat rendeletalkotási kötelezettségének eleget tett, azonban a vagyongazdálkodási terv előírásai ellenére a szakmai tevékenység mérésére alkalmas rendszert nem alakított ki. Belső ellenőrzése a közfeladat-ellátás szabályszerű teljesítéséhez, az önkormányzati vagyon megóvásához érdemben nem járult hozzá, mivel ellenőrzést nem végzett. Az ellenőrzött időszakban az Önkormányzat illetékes bizottságai a gazdasági társaságok üzleti terveit megtárgyalták és határozatban elfogadták. Az üzleti tervek az adott gazdasági évre vonatkozóan tartalmaztak bevételi és kiadási tervet, a karbantartási és beruházási tevékenységre vonatkozó koncepciót.

A gazdasági társaságok elkészítették és aktualizálták a számviteli politikájukat és a kötelezően elkészítendő belső szabályzatokat, amelyek megfeleltek a jogszabályi előírásoknak. Évente elkészítették az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzatukat. A GYŐRSZOL Zrt. az ellenőrzött időszakban üzletszabályzattal nem rendelkezett. A GYŐRHŐ Kft. és a GYŐR-SZOL Zrt. távhőszolgáltatással összefüggő vevőköveteléseinek analitikus nyilvántartásából a hátralékos díjbevételek állománya megállapítható volt. A közfeladat-ellátás bevételeinek, ráfordításainak elszámolása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, azok végrehajtása szabályszerű volt. Az anyagjellegű ráfordítások elszámolása során a gazdasági társaságok szabályszerűen jártak el.

Atársaságok a távhőszolgáltatási közfeladathoz kapcsolódó beruházásaikat, felújításaikat szabályszerűen bonyolították le és számolták el, az ellenőrzött időszak mérlegbeszámolóiban szereplő eszközök és források értékét leltárral támasztották alá. A távhőszolgáltatás önköltségszámítási adatai a díjelőterjesztések esetében megalapozták az árképzést. Az utókalkulációt tartalmazó önköltségszámításokat az önköltségszámítási szabályzatokban előírt tartalommal, havi gyakorisággal készítették el.

A gazdálkodás szabályszerűségének javítása érdekében a társaság vezérigazgatójának egy, míg az önkormányzat szabályszerű működésének elősegítése, továbbá az önkormányzati tulajdonosi joggyakorlás kontrolljainak erősítése érdekében az önkormányzat jegyzőjének két javaslatot tett az ÁSZ.

Az ÁSZ célja, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.