KORhatárok nélkül

Győr+
2015.06.09. 13:44

Az ország számos pontjáról több száz idős érkezett a találkozóra, amelyet Győr immár 11-ik alkalommal hirdetett meg. A program szakmai témája a demencia.

A résztvevőket Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat Szóvivője köszöntötte.

 

 

„Az Országos Találkozó egyik legszebb pillanata, amikor a hazánk különböző pontjairól érkező szépkorúi régi ismerősként köszöntik egymást az Egyetemi Csarnok bejáratánál.” – fogalmazott Panker Mihály a szervező Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója.

 

 

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár köszöntő beszédében hangsúlyozta, Győr egy igazi szövetséges az állam azon küldetésében, amit az idősek életminőségének javítása érdekében folytat. A rendezvény szakmai témájával kapcsolatban kiemelte, a demencia sokakat érint, de sajnos ma még hiányosak az érintettek és családtagjaik ismeretei a témában. Üdvözölte az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram) programot, amelynek elindításaként elültette az első magot abban a cserépben, amiből majd az új növény indázik.

 

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester kortársként köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, az idősek legnagyobb ellensége a magány és a cél nélküliség érzése. „A győri önkormányzat arra törekszik, hogy minél színesebb programokat kínáljon időseinek, ezzel biztosítsa az aktív időskort, a közösségi életet. A programok sorában azok a lehetőségek is megtalálhatók, amelyek során fiatalok adnak át hasznos ismereteket az időseknek, akiknek ezzel nem csak látókörük szélesedik, de a generációk közti párbeszéd is erősödik.” Az alpolgármester azzal zárta, az önkormányzat szándéka, hogy a szépkorúak továbbra is úgy érezzék: Győrben jó idősnek lenni.

 

 

Az Inda programot Mohos Gábor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és Egervári Ágnes a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat főigazgatója mutatta be. A program lényege, hogy mindazok, akiknek lehetőségük van rá, nyújtsanak segítséget az érintetteknek abban, hogy kellő tudással rendelkezzenek a korai felismeréshez, és ahhoz, hogy a megfelelő lépések megtételével kezelni tudják ezt a problémát. Az INDA egy európai uniós támogatással megvalósuló program, amelynek segítségével a demens személyek komplex gondozási lehetőségeire hívják fel a figyelmet, elsősorban a gondozók számára kínált képzési formák megmutatásával. A program végeztével olyan pontok is létrejönnek, ahová érintettek és hozzátartozóik egyaránt fordulhatnak.

 

 

A két napos találkozó első napján, kedden az idősek számára rendeznek izgalmas programokat, mint a „Figyelj RÁM!” vidám játék, a Ki-mit-tud?, a szűrővizsgálatokat átfogó „KÓRtalanSÁGOK”, vagy a „Csapat-társ” generációs vetélkedő. A szórakoztató programokban a szervező intézmény partnere, a Mobilis is komoly feladatot vállalt, az intézmény 12 új eszköze mellett az úgynevezett „Láncreakció” is játékra hívja a szép korúakat, de a bátrabbak sárkányhajóba is szállhatnak. Az Országos Találkozó második napján, szerdán a fogyatékkal élő fiatalok számára kínálnak programokat, és a közösségi együttlét örömét.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter