Parádés szereposztásban mutatják be az István, a királyt Győrben is

Győr+
2015.06.12. 17:59

Csak keveseknek adatik meg, hogy életükben „klasszikussá" váljanak. Úgy tűnik, hogy Szörényi Leventének és Bródy Jánosnak ez sikerült: az István, a király című rockopera szerzői példátlan sikert értek el művükkel az elmúlt több, mint 30 év alatt. Mivel mindkét szerző a 70. születésnapját ünnepli a 2015/16-os évadban, ezért az István, a király parádés szereposztásban, „Tisztelgés a szerzők előtt!” mottóval, országos turnéra indul. Győrben október 17-én, az Audi Arénában a két szerző is színpadra lép.

A szereposztás részben visszatér a klasszikushoz, az eredeti gárdából hárman játszanak majd: Varga Miklós most is István király lesz, Deák Bill Gyula a Táltos, Nagy Feró pedig Laborcot alakítja.

Varga Miklós az 1983-as ősbemutatón, s utána még évekig csak a hangja volt Istvánnak, a szerepet a rendező által választott Pelsőczy László játszotta. „Akkor kezdett ez zavarni, amikor láttuk, hogy mekkora sikert ér el a darab, először senki nem tudta ugyanis, hogy ilyen elementáris ereje lesz. A művet közel 10 év elteltével újították fel, s onnantól már a színpadon is én állhattam” – emlékezett vissza Varga Miklós, aki szerint a mű egyrészt kiváló szövege és zenéje okán lehet évtizedeken át ennyire sikeres, másrészt telitalálat volt a szereposztása, a legnépszerűbb rockerek mellé sikeres színészeket hívtak az alkotók. „Nem lehet figyelmen kívül hagyni a társadalmi közhangulatot sem, az évtizedekig elnyomott nemzeti érzés utat tört magának” – mondta az énekes-színművész. Sokan ugyanis a darab bemutatását tartják a rendszerváltás előszelében létrejött első demonstratív eseménynek.

 

 

A címszereplő szerint ma is azokat a zsigeri hatásokat váltja ki, azt az egészséges nemzettudatot erősíti, ami minden nemzet fennmaradásához szükséges, és ami nem tudott maradéktalanul kiteljesedni Magyarországon. „Nem kell messze menni, elég, ha megnézzük a szomszédos országokat: létezik az egészséges nemzettudat, amihez bátran használják a nemzeti szimbólumokat, itthon viszont erre azt mondják, hogy „magyarkodás”, ami nyilván a megalkuvó kádárizmus utózöngéje” – hangsúlyozta.

Az előadáshoz minden egyes szereposztás és rendezés új színt tett hozzá. A turné során az eddiginél rockosabb hangszerelésű, koncertszínházi változatot mutatnak be, élő zenekarral és kórussal. „Az előadások további pikantériája, hogy Novák Ferenc „tata” – aki több klasszikus előadását is rendezte a darabnak – fia, Novák Péter a rendező, aki az elejétől kezdve végigkísérte a darabot, ugyanis már az ősbemutatón is táncolt benne. Most érett és sokoldalú művészként az elmúlt évek rendezéseinek esszenciáját láthatja a közönség” – árulta el Varga Miklós és hozzátette, külön öröm számára, hogy az „öreg harcostársakkal”, Deák Bill Gyulával és Nagy Feróval játszhat. „Az oratórikus előadásnak kiváló helyszíne lesz a sportcsarnok, egy egyszerre múltba forduló és jövőbe tekintő előadásra készülhetnek a nézők” – mondta el végül.

Jegyek már a győri előadásra is kaphatóak a www.tex.hu weboldalon és országosan a Ticket Expressz jegyirodáiban.

 

A főbb szerepekben: Szörényi Levente, Bródy János, Varga Miklós, Nagy Feró, Deák Bill Gyula, Feke Pál, Keresztes Ildikó, Danics Dóra, Radics Gigi, Serbán Attila, Kocsis Tibor.

 

(X)