Önkormányzati tulajdonba kerül az Apátúr ház

Győr+
2015.06.15. 15:36

Kilenc olyan győri épület van, amely egy a közelmúltban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően államiból önkormányzati tulajdonba kerül július elsejétől. Minderről a javaslatot az országgyűlésnek másik négy társával közösen benyújtó Simon Róbert Balázs parlamenti képviselő és Fekete Dávid győri alpolgármester számolt be a sajtónak.

Simon Róbert Balázs rámutatott, a törvényjavaslat célja, hogy a megyei hatókörű városi múzeumok és a megyei könyvtárak feladatellátását szolgáló ingó- és ingatlan vagyontárgyak ingyen a fenntartó önkormányzatok tulajdonába kerüljenek, ezzel elősegítve a kötelező kulturális feladat hatékonyabb ellátását. Hozzátette, az eddig működő háromszereplős rendszer, amelyben az állam a tulajdonosi, az önkormányzat a fenntartói, az intézmény pedig a vagyonkezelői szerepet töltötte be ugyanis nagyban nehezítette a pályázatokon való részvételt, a szükséges fejlesztések, felújítások aktiválása pedig jogi, pénzügyi nehézségeket okozott.

 

 

Országosan 152 ingatlan kerül most valamelyik város tulajdonába, a kilenc győri közül Simon Róbert Balázs a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumhoz tartozó Apátúr házat és a Kőtárat, valamint a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Baross úti épületét emelte ki.

Fekete Dávid alpolgármester üdvözölte a törvénymódosítás elfogadását, és emlékeztetett, hogy mintegy másfél évvel ezelőtt ígéretet tettek az Apátúr ház felújítására, illetve az udvar üveggel való befedésére, amelyet pályázati forrásból szeretnének megvalósítani. Hozzátette, hosszú hónapok teltek el úgy, hogy ehhez nem sikerült megkapni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő engedélyét. Ezzel a mostani döntéssel azonban elhárul ez az akadály. Az alpolgármester megjegyezte azt is, hogy a tulajdonossá válás arra ösztönzi az eddigi fenntartót, hogy még jobb gazda legyen.

 

Fotó: Marcali Gábor