Fehér éjszakák és eltűnt mintafák

Győr+
2015.06.16. 18:27

Nyizsnyij Novgorodban, Győr testvérvárosában járt a hétvégén két győri kézműves, Tóth Ildikó kékfestő és Szabó Karola szalmafonó.

 

A Város Napja alkalmából, a Mesterségek titkai címmel rendezett nagyszabású kézművest vásárra kaptak meghívást a győri alkotók.

 

 

A kézművesek mesterség-bemutatókat és foglalkozásokat tartottak. Ildikó kékfestő madárkákat készített, Karola szalma madárkákat font és ezeket ajándékozták a látogatóknak.

 

 

Nyizsnyij Novgorod csehországi testvérvárosából csipkeverő és gyöngyfűző, Koreából szalmakép készítők és textilfonók, Kínából agyagfigura készítők képviseltették magukat az eseményen.

 

A házigazdák megmutatták a testvérvárosok képviselőinek Nyizsnyij Novgorod nevezetességeit, részt vehettek az ünnepségeken, a tűzijátékon és láthatták az éppen esedékes fehér éjszakákat is.

Az izgalmas hétvégét még izgalmasabb hazatérés követte. Ildikónak ugyanis elveszett a bőröndje. Benne az összes kiállítási tárggyal, kékfestő anyaggal, a régi és új nyomómintákkal, mintafákkal. Nagy volt az ijedelem, hiszen a kézműves számára pótolhatatlan tárgyak voltak a bőröndben. Egy nappal később kiderült, a fontos csomag a moszkvai repülőtéren keveredett el és a győri kézműves hölgy még aznap visszakapta értékeit.