Esélyteremtő program

Győr+
2015.06.16. 11:00

A győri önkormányzat 34 millió forint vissza nem térítendő, száz százalékos intenzitású támogatást nyert a „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban című támogatási konstrukció keretein belül a Területi együttműködést segítő program kialakítása a győri járásban című ÁROP-1.A.3-2014-2014-0014 kódszámú projekt megvalósítására.

A keddi projektnyitó sajtótájékoztatón Sárkány Péter, az Arrabona EGTC igazgatója elmondta, a projekt célja az esélyegyenlőség és az életminőség javítása a térségünkben. 35 település bevonásával a projekt eredményeként járási szintű Esélyteremtő programterv készül. A program olyan demográfiai, egészségügyi, szociológiai és gazdasági jellegű problémákra vázol fel gyakorlati megoldásokat, amelyek a járáson belül merültek fel, több település együttműködését igénylik és megoldásukkal az egész térség életminősége javulhat.

 

 

A célok megvalósítása érdekében felzárkózási kerekasztalt működtetnek, melynek legfőbb feladata a térségben tervezett intézkedések és fejlesztések összehangolása. „Munka-lehetőség” címmel rendezvényeket és konferenciákat szerveznek.

Péter András projektvezető hangsúlyozta, olyan együttműködés jöhet létre a következő hetekben, hónapokban, amely elősegíti a hátrányos helyzetűek felzárkózását a győri járásban. A programmal elsősorban a nők szülés utáni munkavállalását, a fiatal diplomás munkanélküliek elhelyezkedését kívánják segíteni, valamint a képzési rendszer munkaerőpiachoz való harmonizálására törekednek.

 

 

A projekt április elsején indult és október 31-én ér véget. Az intézkedések hatásaként a 2014-2020 közötti időszakban hosszú távú együttműködés alakul ki az érintett önkormányzatok és társadalmi szervezetek között. Olyan sikeres, valamint fenntartható esélyegyenlőségi helyi és járási fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek összefogás hiányában a kellő hatást nem érnének el.

 

Fotó: O. Jakócs Péter