Amerikai és kanadai cégeknek is szoftvert fejleszt a Different

Győr+
2015.06.20. 13:18

A huszonöt évvel ezelőtt alapított, győri székhelyű Different szoftverfejlesztési sikerei nem csak a határokat, hanem az öreg kontinenst is átlépték. Több amerikai és kanadai cégnek is dolgoznak. A részletekről Takács János ügyvezető nyilatkozott hetilapunknak.

A technika csodájának nincsenek határai. Állapítom meg magamban, amikor Takács János elém tesz egy lázmérő csipet. Ezt egyszerűen lehet rögzíteni a beteg gyerek vagy felnőtt testén. A chip folyamatosan méri a lázt, a pontos értékek pedig egy app segítségével okostelefonon, tableten vagy asztali számítógépen követhetők. A beteg testén levő apró kis jeladó bluetooth kapcsolat segítségével kapcsolódik az eszközre. Riasztási értékek is beállíthatók, így a nővérek vagy a szülők egyszerűen értesülhetnek a páciens testhőmérsékletének változásairól.

Egy amerikai cég kért fel bennünket, hogy a szoftveres hátterét kifejlesszük, ez sikeresen megtörtént, a rendszer működik, nagy előnye, hogy egy százszemélyes kórházi osztályon a nővéreknek nem kell folyamatosan lázmérőket osztani, mérni, könyvelni – magyarázza Takács János. Elmondja azt is, sajnos még Magyarországon elérhetetlen ez a nagyszerű találmány, de hát erről legkevésbé a szoftverfejlesztő tehet. Reméljük, hamarosan eszébe jut majd egy egészségügyi eszközök importjával foglalkozó cégnek a behozatala, amely nem csak a nővérek és szülők, hanem a gyerekek életét is megkönnyítené, betegen mentesülnének a folyamatos lázmérés alól.

Kanadából egy élelmiszeripari kutatásokkal foglalkozó cég találta meg a Differentet. Kanada legokosabb konyhájaként reklámozzák magukat, az egészséges táplálkozás kutatása mellett vásárlói teszteket is végeznek. Ez a kanadai cég a teljes projektmenedzsment kifejlesztését bízta a győri szakemberekre.

Egy joghurt tesztelése nem tűnik bonyolult feladatnak, de mégis az – avat be a részletekbe Takács János. – Több ezer embernek kiküldeni a meghívót, a kóstolás eredményét könyvelni, dokumentálni kell, ehhez nyújt nagy segítséget a Different szoftvere.

A győri fejlesztők nem titkolt célja, hogy folytassák külföldi sikereiket. Munkájuk legnagyobb elismerése, ha a cégek visszatérnek hozzájuk vagy más cégeket ajánlanak, mert elégedettek a kifejlesztett szoftverrel. Így találják meg őket egyre többen az Egyesült Államokból és Kanadából, de tesznek is érte. Takács János megemlíti, amerikai üzleti útján nem csak ottani, hanem egy magyar cégre is rátalált, akivel évek óta együttműködnek különböző projektekben.

A Different szoftvereinek nagy előnye, hogy kis és közepes vállalkozások bérelhetik is havi díjért, így nem kell egy nagyobb összegért megvenni.