Arrabona Privátbankár: különböző befektetési alapok különböző vérmérséklethez

Győr+
2015.06.20. 10:23

Április közepén alakult, de máris számos ügyfélnek dolgozik a győri székhelyű Arrabona Privátbankár Befektetési Kft., amely az Erste Befektetési Zrt. függő ügynökeként kizárólag az osztrák tulajdonú pénzügyi vállalat termékeit ajánlja ügyfeleinek. Ez biztos banki hátteret, ugyanakkor rugalmas ügyintézést jelent. A cég ügyvezetőjét, Sej Attilát arra kértük, segítsen eligazodni az általuk kínált mintegy 700 befektetési alap között, azaz adjon tanácsot, hogy mibe fektessük a pénzünket!

Attól függően, hogy valaki mekkora összeget szeretne befektetni, illetve mekkora a kockázattűrő képessége, különböző lehetőségeket javasolnak neki az Arrabona Privátbankárnál. Sej Attila ezekről a termékekről szólva elmondta, az állampapírokat azoknak ajánlja, akik kockázatmentes befektetésben gondolkodnak. Ők vásárolhatnak rövid lejáratú, egy éven belüli állampapírokat, azaz diszkont kincstárjegyeket. Ezek napi kamatozásúak, és tízezer forintos címletekben léteznek. Három, hat, kilenc, illetve 12 hónapos lejáratúak, de bármikor visszaválthatók. A prémium állampapírok már éven túli lejáratúak, és a jelenlegi jegybanki alapkamat mellett 3-4 százalékos hozamokkal bírnak. Már néhány százezer forinttól érdemes ezekbe fektetni azoknak, akiknek fontosabb a biztos pénz, mint a nagy hozam.

A pénzügyi tanácsadó kitért azokra a vegyes befektetési alapokra is, amelyek állampapírokat és részvényeket is tartalmaznak, illetve azokra is, amelyekben csak részvény található. Ezekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a részvények lehetnek hazaiak, de akár német vagy amerikai értékpapírok vásárlására is van lehetőség. Az ügyfelek ezzel megbízhatják az Arrabona Privátbankár brókerét is, de akár saját maguk is köthetnek ügyleteket az erre szolgáló online platformok valamelyikén. A szakember mindenesetre azt ajánlja, hogy azok is kérjenek segítséget a kereskedéshez, akik nem kezdők ezen a területen, mivel önmagában azért gyakran elvész az ember a nyolcezer részvény, és 170 devizapár között.

Sej Attila kiemelte, brókereik, illetve az online platformok az összes piacot elérik, legyen az deviza- vagy határidős, hazai vagy akár külföldi részvénypiac. Megjegyezte, céges ügyfeleiknek tudnak fedezeti ügyletet is nyitni. Ez az euró, illetve a dollár nagyon erős ingadozása miatt lehet fontos.

A tanácsadó végezetül megemlítette a tőkegarantált alapokat is, ám ezekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy hozamaik nem versenyképesek, így ha valaki kis összeggel próbálkozik, akkor a számlavezetési díj lényegében el is viszi a nyereséget. Hozzátette, a másik végletet a lényegesen agresszívebb részvényalapok jelentik, amelyek akár 25-30 százalékos hozammal is kecsegtetnek. Fontos tudni ugyanakkor, hogy lehet diverzifikálni az adott portfóliót, tehát a befektető választhat 3-4 különböző alapot is, így sokkal biztosabb, hogy pozitív mérleggel zárjuk pénzpiaci kereskedésünket.