Sosem látott tömeg az idei Múzeumok Éjszakáján

Győr+
2015.06.22. 14:56

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum 11 kiállító helyen 18-01 óráig várta a látogatókat június 20-án. A tavalyi sikereken felbuzdulva idén még több programmal és elevenebb rendezvényekkel készültek a szervezők, és ez meg is hozta gyümölcsét. Szombaton közel 4700-an vettek részt a különleges múzeumi programokon.

Egy tűt sem lehetett leejteni a Múzeumok Éjszakájának idei első programján. Este hat órakor a nagy érdeklődésre való tekintettel ültetett tárlatvezetéssel startolt az éjszaka. Grászli Bernadett múzeumigazgató a gróf Batthyány Gyula kiállítást mutatta be közel 150 embernek. Az éjszaka folyamán egyébként több tárlatvezetést is tartottak a kiállítás részeként, több mint 1000 látogató ismerkedhetett meg Batthyány művészetével.

 

 

Az intézmény többi kiállítóhelye is sok élményt tartogatott. Az est különlegességei között említésre méltó, hogy a múzeumi kiállítások mellett 11 épületben kínáltak különböző zenei programokat (komolyzene, jazz, népzene, dj-setek). A Múzeumok Éjszakáján két új időszaki kiállítás is nyílt: a Napóleon házban a Kép-író című kortárs képzőművészeti tárlat, illetve az Esterházy palotában a Körbe ért című, amely Marafkó Bence képzőművész alkotásait mutatja be.

 

 

A programok színesítésében önkéntes munkájával, ingyenes zenei fellépésével több ifjúsági kulturális egyesület és magánszemély is részt vett. A tavalyi siker folytatásaként idén mintegy háromszorosára nőtt a 16+ korosztályba tartozó látogatók száma.

 

 

 

Az este folyamán a gyerekek bűvész műsort láthattak a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben, arcfestésen vehettek részt a Vastuskós házban, és kézműveskedhettek a Kreszta házban is.

 

Népszerű volt a Magyar Ispitában a gróf Széchenyi Pál, a nagycenki múmia kutatása című tárlat.

A Rómer Házban űrdisco várta az érdeklődőket, a kiállítóhelyeink között pedig múzeumok éjszakája jeggyel igénybe vehető kisvonat közlekedett.

 

Bajzát Zsuzsi

fotó: Marcali Gábor