Győr jövő hétvégén székesfővárossá változik

Győr+
2015.06.23. 17:08

„Kicsi vagyok, székre állok, onnan egy nagyot kiáltok: Győrkőcfesztivál!” - ezzel a szlogennel rendezi idén a Vaskakas Bábszínház a város, sőt az ország legnagyobb mókáját: július 3-5-ig újra játszótérré változik Győr, a belépő pedig továbbra is a gyerekek mosolya.

A 8. Győrkőcfesztivál díszletén, színes székeken tartotta sajtótájékoztatóját a Vaskakas Bábszínház kedden. Ismét összefogtak a város lakói, és a felesleges faszékeiket odaadták a bábszínháznak, hogy ott színesre fessék, s azokkal is meglepjék a gyerekeket. „A kipingált bútorok hamarosan az utcára kerülnek, aki kicsi, bátran álljon rájuk, s kiáltsa: hamarosan itt a Győrkőcfesztivál!” – hívta fel a figyelmet a szervező bábszínház igazgatója.

 

 

Kocsis Rozi elmondta, még több helyszínen még több programmal készülnek:. a pénteki Dunakapu téri megnyitón Szalóki Ági koncertjét követően Az ének iskolájának tanulói mutatkoznak be, majd a Győri Nemzeti Színház és a Vaskakas Bábszínház művészei lépnek fel gyermekdalokkal a Hello Kids zenekar kíséretében. Ezután Borkai Zsolt polgármester átadja a gyerekeknek Győrt és a város kulcsát, majd tűzijáték következik.

 

Ilyen képeslappal invitálhatják meg a győri gyerekek barátaikat

 

Szombaton és vasárnap 10 órakor kezdődik, és estig tart a játék: például a Széchenyi tér kacsaúsztatóvá változik, a Kazinczy játszóutcává, a Radósziget mesevárossá. A Rába kettős hidat és a Zechmeister utcán lezárják, utóbbi helyszínen ismét lesz a Hintayo, ami évek óta a legnagyobb kedvenc.

 

 

Az igazgató legkedvesebb helyszíne idén a Vers-Játszó-Tér az ágyúknál, ahol a gyerekirodalom legcsodásabb költői, meseírói várják a győrkőcöket: Varró Dániel, Tóth Krisztina, Lackfi János, Szabó T. Anna, G. Szász Ilona és Szabó Borbála is ellátogat a fesztiválra.

A Bercsényi egyik teknője ismét ökoligetté változik, ahol többek mellett Kuka Berci várja a gyerekeket.

 

 

A manó az erdőből költözik Győrbe, mert otthonát sok városi szemét lepte el. Nyomoz, kérdez, felfedez és ehhez segítségül hívja Győr apraját-nagyját! Kuka Bercit a Győr+ Média Zrt., a GyőrSzol Zrt. és a GYHG Nonprofit Kft. mutatja be.

A tavalyi fesztiválon körülbelül 48 ezren vettek részt. A mintegy ezer program idén is ingyenes, a karszalagért cserébe csupán egy mosolygós fotót kérnek a gyerekektől. Mindez nem jöhetne létre a gyerekek által „jószívű felnőtteknek” nevezett támogatók nélkül. A legnagyobb szponzor minden évben a győri önkormányzat, melyet a sajtótájékoztatón Radnóti Ákos alpolgármester képviselt. Szerinte egy rendezvény akkor tud sikeres lenni, ha megvan a kellő kreativitás, valamint jó, megvalósítható gondolatok. A Győrkőcre nem csak városunkból, hanem szerte az országból és a határon túlról is ellátogatnak, ami nagyon fontos a városnak.

 

 

„Mindent megteszünk, hogy méltó körülmények között fogadjuk a vendégsereget, számos belvárosi utca és épület újult meg, valamint elkészült a Dunakapu tér a mélygarázzsal együtt, a Baross út speciális technikával történő megtisztítása pedig hamarosan befejeződik.

A fesztiválhoz több szervezet is csatlakozott, a családokat többek között a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a Mobilis is várja programokkal.

 

 

A Győrkőcfesztivál szervezői a gyerekek és a szülők elismerésén túl több szakmai díjat is magukénak tudhatnak: a Magyar Fesztivál Szövetség szakmai bizottságának értékelése alapján a Győrkőcfesztivál immár másodszor nyerte el a kiváló minősítésű fesztivál címet, a Magyar Marketing Szövetség által kiírt országos pályázaton rendezvény-esemény kategóriában elnyerte a városmarketing Gyémánt-díját, Nemzetközi elismerésként pedig a Győrkőcfesztivál több száz jelentkező fesztivál között elnyerte az Európai Fesztivál Szövetség által hirdetett program, az „Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért” (EFFE) elismerését.

A fesztivál keretében 7. alkalommal rendezik meg a Győrkőcolimpiát. Serfőző Eszter, a Kulturális és Sport Főosztály vezetője felidézte, mikor nyolc éve Kocsis Roziék elmondták nekik a Győrkőccel kapcsolatos ötleteiket, mindenkinek felcsillant a szeme.

 

 

„Azóta minden álmukat felülmúlta a Magyarországon példaértékű fesztivál” – tette hozzá, és hangsúlyozta, lévén, hogy Győr sportos város, természetes volt, hogy a fesztivált sportprogramokkal gazdagítják. Idén 9 sportágban mintegy háromszáz 9-11 éves gyerek versenyez. Külföldről is érkeznek csapatok, például Nyizsnyij Novgorodból és Ingolstadtból. A szervezők mindenkit várnak szurkolni a város több helyszínére.

 

A részletes programok ITT érhetőek el.

 

A fesztivál videós ajánlója:

 

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter