A Fény Éve a Kazinczyban

Győr+
2015.06.24. 20:13

Az ENSZ javaslatára a 2015. évet a Fény Nemzetközi Évnek nyilvánították, ezzel is felhívták a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény az életünkben.

Az Európai Fizikai Társulat egész eseménysort kezdeményezve állt a javaslat mellé, és ezzel világeseménnyé emelte azt. A programhoz Magyarország is csatlakozott: rendezvényekkel, eseménysorozatokkal kívánja kiemelni a fénynek tudományban, technológiában, oktatásban és a művészetekben betöltött szerepét.

A Kazinczy Ferenc Gimnáziuma Nemzeti Tehetség Program pályázat keretében egy kommunikációs-retorikai tehetségfejlesztő sorozatot szervezett a Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódva, amely a közéleti beszéd, a nyilvános megszólalás, a sikeres és hatékony kommunikáció fejlesztését tűzte ki célul. Az érdeklődő diákok a tehetségfejlesztő foglalkozások mellett két előadást is meghallgathattak.

Az egyik Radnóti László újságíró, Nívódíjas televíziós sportriporter Napfogyatkozás című irodalmi programja. Radnóti Lászlót a közvélemény elsősorban emlékezetes, közel negyven éven át tartó, 9 olimpiáról szóló közvetítéseiről ismeri. Kevésbé köztudott azonban, hogy irodalmi-kultúrtörténeti tematikájú előadásokat, egyetemi kurzusokat és televíziós műsorokat is készített, könyveket adott ki. Előadása középpontjában Celan Halálfúgájának és Bach fúgaszerkezetének összehasonlítása állt, kiemelve a fénymotívum szerkezetalakító szerepét, a fény-árnyék-sötétség konkrét és a bemutatott művek jelentésrétegeiben feltáruló metaforikus jelentését. A lírai darab különböző fordításainak összehasonlítása, a mű fúgaszerű, neves színészekkel megszólaltatott előadásmódja nagy élményt jelentett a hallgatóságnak.

A másik előadást dr. Berta Miklós magfizikus, Széchenyi Egyetem egyetemi docense tartotta. A kommunikációs-retorikai tehetséggondozó program jellegéből adódóan először a fény kultúrtörténeti, művelődéstörténeti szerepét emelte ki, a görög mitológiából, Bibliából vett szövegrészletekkel, középkori és felvilágosodás kori gondolkodók fényről alkotott véleményével. Ezután a fény fizikai természetéről beszélt, arról, hogyan vélekedik a jelenkori tudomány a fényről, melynek mélységeit teljes egészében feltárni, megismerni talán csak a jövő fizikusnemzedéke fogja igazán.

 

gyorplusz.hu

Fotó: hirado.hu