55 nedű a megyei borversenyen

Győr+
2015.06.25. 12:39

A megyei önkormányzat 14. alkalommal hirdetett versenyt a térségben működő borászatok, pincészetek részére.

„A verseny célja kezdetek óta a hagyományteremtés, és a két történelmi borvidék – a pannonhalmi és a soproni borvidék– kapcsolatának erősítése” – mondta a csütörtöki rendezvény kezdetén dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke. A megyei önkormányzat Nyúlon, gyönyörű környezetben, a Szél Fiai Fogadóban rendezte meg borversenyét, idén a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottsággal közösen. „A hungarikumok között külön fejezetként szerepel a gasztronómia, sőt, létezik a hungarikum törvényben kiemelkedő nemzeti érték kategória, amelybe beletartozik mind a pannonhalmi, mind pedig a soproni borvidék. Azt hiszem, méltán lehetünk büszkék erre a kitüntető címre, és azokra a minőségi nedűkre, melyeket térségünkben készítenek a szakemberek” – hangsúlyozta dr. Pető Péter.

 

 

A megyei önkormányzat idei felhívására 55 nevezés – 24 fehér, 4 rosé, 1 siller, és 26 vörösbor minta – érkezett, a borokat szakmai zsűri értékelte, élén dr. Brazsil Józseffel, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymesterével. A kóstolás során több szempont figyelembevételével pontozták a borokat: tisztaság, szín, íz és illatvilág alapján. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy meghívtak a versenyre, már csak azért is, mert mosonmagyaróvári gazdászként végeztem tanulmányaimat, de természetesen legalább ekkora öröm az, hogy e két borvidék borait kóstolhatom és értékelhetem. A borászok erre a versenyre már a legszebb nedűiket hozzák, ilyenkor sokszor nem is érti az ember, hogy hogyan születhetnek bronzérmes borok, hiszen mindegyik tökéletes, vagy közelít a tökéleteshez” – nyilatkozta a Győr Plusznak dr. Brazsil József.

 

 

Az elnök-nagymester portálunknak azt is elárulta, hogy melyik minta kaphat arany-, ezüst-, vagy bronz minősítést. „Arany lehet az a bor, mely teljesen hibátlan, amelynek van karaktere, vagyis egy isteni összeállítás, amiben a mester munkája mellett a teremtő ereje is benne van. Az ezüst minősítést általában azok kapják, amelyek valamilyen elvárásnak nem felelnek meg, ez persze nem hiba, csak adott esetben egy kicsit lehetne javítani rajta. A bronz címmel kitüntetett italok pedig olyanok, amelyekből minden este szívesen fogyasztunk!” – fogalmazott a zsűri elnöke. Vagyis nem egyszerű a döntéshozatal egy-egy versenyen, különösen térségünkben, ahol bármelyik borról elmondható, hogy minőségi és messze viszi a borvidékeink jó hírét.

 

 

A június 25-ei rendezvényen szakmai előadások is várták az érdeklődőket, a programot késő délután az ünnepélyes eredményhirdetés zárja majd.

 

Csapucha Adrienn