Új kutatóközpontot alapít Győrben a Magyar Tudományos Akadémia

Győr+
2015.06.25. 12:42

A működéséhez szükséges feltételeket az MTA, az Audi, az egyetem és Győr városa együtt biztosítja.

Együttműködési megállapodást kötött csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia és az Audi Hungaria Motor Kft. Az Akadémia a felfedező kutatások eredményeivel járul hozzá a Győrben folyó, kiemelkedő színvonalú járműipari kutatásokhoz, jelenlétével egyidejűleg hangsúlyozva a nyugat-magyarországi régió műszaki és természettudományos kutatásainak támogatását – jelentették be Budapesten, az MTA épületében tartott sajtótájékoztatón. Az új kutatóközpont működéséhez szükséges feltételeket az MTA, az AUDI, az egyetem és Győr városa együtt biztosítja.

Az együttműködési megállapodás Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke, dr. Knáb Erzsébet, a győri Audi személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója, Monostori László, az MTA SZTAKI főigazgatója, Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora és Borkai Zsolt, Győr polgármestere írták alá.

 

 

Az együttműködés bázisaként az MTA új kutatóközpontot alapít Győrben. A Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központja (J3K) a győri Széchenyi István Egyetemen jön létre, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI) és az egyetem közreműködésével. A J3K fő céljai között a legújabb irányítási és infokommunikációs technológiák, illetve a kapcsolódó matematikai módszerek kifejlesztése, valamint az anyagtudomány jármű-technológiában megjelenő problémáinak megoldása és alkalmazása szerepel.

Az aláíró felek kinyilvánították, hogy közösen vesznek részt a Magyar Tudományos Akadémia 2015 őszén megújuló, az alkalmazott kutatások és a versenyszféra felé nyitó Lendület programjában.

 

 

Az ünnepélyes aláírás után Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott, Győr az elmúlt időszakban sikert sikerre halmozott, amelynek kulcsa az együttműködés. Az egyetem, az Audi és a város együttgondolkodásához most a tudomány is csatlakozik, a város sikertörténete folytatódik.

Nem állítom azt, hogy a lépcső tetején vagyunk, de az Akadémián aláírt megállapodással, egy lépcsőfokkal ismét magasabbra jutottunk – mondta Borkai Zsolt az Akadémián.

 

 

Ez egy hatalmas lépés – nyilatkozta Thomas Faustmann. – A győri egyetemmel olyan magas szintre jutottunk, hogy az Akadémia jelentkezett, szeretnének beszállni hozzánk. Eddig nekünk kellett dolgozni azon, honnan szerzünk pénzt, most pedig azt mondta az Akadémia, adunk nektek, költsétek el kutatásra. Vagyis minden fordítva történt, mint eddig.

Földesi Péter rektor köszönetet mondott a városnak, amely szereti egyetemét, az Audinak, amely egyenrangú partnerként közelít hozzájuk, az MTA-nak pedig a bizalomért.

 

 

A jövő Győrben épül, amihez szilárd alapok, alapkutatások kellenek – jelentette ki a rektor.

Knáb Erzsébet arról beszélt, hogy az Akadémia, az Audi és Győr csütörtöki kézfogása új korszakot nyit a gazdaság, a felsőoktatás és a tudomány együttműködése terén.

 

 

Lovász László, az MTA elnöke örömének adott hangot, hogy az Audi beszállt ebbe a kísérletbe, amely megerősíti az alapkutatást, s reményét fejezte ki, hogy az együttműködésből az ingolstadti székhelyű autógyár is profitál.

 

Koloszár Tamás

Fotó: Marcali Gábor