Lovak mennyországa

Győr+
2015.06.27. 12:40

Lovak mennyországa címmel a napokban megjelent Tönköl József verseskötete. Írhatnánk azt is, hogy Joó Józsefé, a két személy ugyanis ugyanazt a személyt jelenti. A kötet jubileumi, a győri újságírónak ez a huszadik kötete. Prózában, versben, karikatúrában egyaránt otthon van, tehetsége sokoldalú.

1973-at írtunk, amikor a Kortárs című irodalmi havi lapban bemutattak, a versemmel elégedettek voltak, a nevemmel azonban nem – árulja el Joó József, hogy verseit miért publikálja Tönköl néven. Írói nevét szülőfaluja ihlette, a Vas megyei Nyőgér, ahol volt egy Tönkölös határ.

S bár negyven éve az újságírói hivatás Győrbe szólította a szerzőt, szülőfaluját, gyermekkori emlékeit, a gyökereket azonban sosem feledte, ez volt éltető forrása, ihletője.

Ha már a sorsom, az újságírás Győrbe, nagyvárosba sodort, gyakran bújtam versek mögé, felépítettem újra egy falut, az elveszített gyermekkort – fogalmaz Joó József. – Nem féltem mitikussá növelni a régieket, akik fontosságuk miatt belehajoltak az időtlenbe, beleballagnak a jelenbe, pedig már nincsenek. Huszadik könyvemben hangulatokat rögzítettem, vágyakat, lehetőségeket soroltam. A képek hátterében hegyháti táj van, a falusiak bölcsessége, átfogó tudása az emberi dolgok lényegéről. A kötet olykor csupasz líra, csupán virágzó kutyatej, őszi venyigefüst, felgyújtott fácáncsorda.

A szerző úgy véli, ha van valami adottsága, megszenvedett tapasztalata, felkészültsége, azt otthonról hozta. A világról földijének, Zsoldos István ezermesternek a szavait idézi, szomorú, mint a páva: csúnya a lába, a húsa nem ehető, mert az ördöggel megegyezett.

A Lovak mennyországa című új kötetében Tönköl József, a mindig haza tartó városlakó, az élet és a halál kérdéseiről beszél, fákról, gyökerekről, otthontalanságról. A sebezhetetlenség varázsköpenyébe burkolózik, újra és újra hozzákapcsolja lelkét a nyőgériekhez – olvasható a kötet fülszövegében.

Huszadik kötete ellenére sem vallja magát írónak, ragaszkodik, hogy ő újságíró, s a világról alkotott rossz véleménye ellenére, Joó József humorban sem szenved hiányt. A legutóbbi foci VB-re jelent meg Gól volt, gól nem volt című karikatúrakötete, s készül a Rióba aranyért című könyv is, amelyet az olimpia évére időzít.

Ősszel jön ki a 21. kötetem, Ne kaszáld a szénát, gólya! címmel a prózáimat adom közre, garantáltan Joó lesz – jelzi humorérzékét, s azt is, prózáit nem Tönköl néven, hanem eredeti családi nevén publikálja.