A Marcal étterem ajánlja forró napokra

Győr+
2015.06.27. 16:02

Bár a hét közepe az őszt idézte, biztosak vagyunk abban, lesz még elviselhetetlennek tűnő hőség a nyáron. A forró napokra állította össze a most következő ételsort a Marcal étterem, amely igazi családi vállalkozás. Egyházi László, az édesapa mellett ott dolgozik négy fia, Richárd, Dávid, Gergely és Máté. A csapatot Dávid felesége Eszter, valamint a szinte már családtagnak számító Zsebedics Terézia teszi teljessé.

A Marcal étterem fő tevékenysége továbbra is a déli menüs étkeztetés. Naponta 3-4 féle levesből és 8-10 második fogásból választhatnak a vendégek. A tulajdonos büszke arra is, hogy törzsvendégeik közül sokan náluk tartják a családi rendezvényeket, keresztelőket, esküvőket, ballagásokat, banketteket. Népszerűek a Marcal étterem magyar nóta és más műsoros estjei, ezekre mindig túljelentkezés van.

Egyházi László négy fia – valamennyien Győrben végeztek vendéglátós szakon – közül ketten pincérek, ketten pedig szakácsok lettek, nem is akármilyenek, mesterszakács végzettséggel büszkélkedhetnek.

Az éttermet üzletvezetőként Egyházi Dávid jegyzi, akinek kedvence nem az Újházi, hanem az Egyházi-féle tyúkhúsleves, a paprikás csirke galuskával és a túrós palacsinta. És akkor következzék az Egyházi Gergely által összeállított ételsor, amely reméljük, hamarosan aktuális lesz, s a forró napokon jólesően fogyaszthatjuk. Gyorsan és könnyen elkészíthető – állítja a séf.

Hideg gyümölcs-krémleves tejszínhabbal. 4 személyre

Hozzávalók: Szezonális gyümölcsök pl: cseresznye, meggy, alma, őszibarack, de lehet más is, ízlés szerint.

1dl citromlé, 10 dkg kristálycukor, csipet só, fahéj és szegfűszeg, 2dl főző tejszín.

Elkészítés: 1 liter vízben megfőzzük a gyümölcsöket a fűszerekkel és az ízesítőkkel, botmixerrel simára keverjük, majd tejszínnel dúsítjuk. Poharakba vagy tányérokba töltjük és hűtőbe tesszük. Tálalás előtt tejszínnel díszítjük.

 

 

Tejszínes-gombás csirkemell apró fűszeres palacsintába töltve, friss nyári salátával. 4 személyre

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 20 dkg csiperkegomba, 2 fej vöröshagyma, 3 dl tejszín, 10 dkg vaj, só, bors.

Elkészítés: A megmosott csirkemellet kockára vagy csíkokra vágjuk, sóval és borssal vékonyan megszórjuk.

Közben a megtisztított hagymát és gombát apróra vágjuk és a vajjal lassú tűzön megfuttatjuk. Ezután rátesszük a csirkemelldarabkákat és fedő alatt készre főzzük. A tejszínt a végén tegyük hozzá, ha már nem forr.

A palacsintatésztába zöldfűszereket keverünk picit több sóval, majd így sütjük ki azokat a szokásos módon.

A kész csirkemellragut beletöltjük a palacsintába és friss nyári salátával tálaljuk.

 

 

Sült banán rumos csokiöntettel. 4 személyre

Hozzávalók 8 db banán, 10 dkg porcukor, 1 reszelt citrom héja, 1 tábla csokoládé, 5 dkg vaj, 0,5 dl rum vagy rumaroma.

Elkészítés: A banánt megtisztítjuk, porcukorba forgatjuk és kivajazott tepsiben, sütőben aranybarnára sütjük.

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, 1 citrom héját belereszeljük és 0,5 dl rummal elkeverjük.

 

 

 

Szerző: Koloszár Tamás

Fotó: Marcali Gábor