Modern jégcsarnok épül Győrben

Győr+
2015.06.26. 14:21

Győr egy újabb színvonalas sportlétesítménnyel gazdagodik a közeljövőben, mert a város és a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. pénzügyi támogatásával több fázisban 2018 elejéig megépül - „Nemak Jégcsarnok” néven - egy modern, XXI. századi jégpálya új kiszolgáló épülettel.

„Mint sok más fejlesztésnek, ennek a beruházásnak is a gazdaság a motorja. Köszönet a Nemaknak, hogy a társasági nyereségadóból a győri jégcsarnok megépítését támogatják.” – fogalmazott Borkai Zsolt. A polgármester elmondta, Győrben nagyon népszerű a korcsolyázás, a jégpályát eddig is rengetegen használták, és az elmúlt évek folyamatos fejlesztésével a növekvő igényeket igyekeztek kiszolgálni. A most bejelentett nagyberuházás hatalmas előrelépés a szabadidő- és a versenysportnak egyaránt. A polgármester hangsúlyozta, az egyesület és a Győr Jégsportjáért Alapítvány nagy munkát végez a jeges sportágak győri népszerűsítésében.

 

 

David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezetője kifejtette, cégük hosszú távra tervez Győrben, ezért természetes, hogy szerepet kívánnak vállalni a társadalom életében is. Mint mondta, az egyesület és az alapítvány elhivatottsága őket is meggyőzte, s a győri jégsportot nem csak egyszeri alkalommal, de az elkövetkezendő években is támogatni szeretnék. Az erről szóló öt éves megállapodást az ügyvezető Szarvas Zoltánnal, a Győri ETO Hockey Club elnökével írta alá. A csapat a jövőben a Győri Nemak ETO HC nevet viseli majd.

 

 

Szarvas Zoltán elmondta, a fejlesztés három ütemben valósul meg, amiből az első már zajlik, és nyár végére újra lesz jég. A második ütemben, jövőre készül el maga a csarnok, utána pedig a kiszolgáló épület és az 1000-1500 férőhelyes, bővíthető lelátó. “A támogatásnak és a létrejövő 21-ik századi körülményeknek köszönhetően joggal bizakodhatunk, hogy néhány éven belül újra első osztályú csapata lesz a városnak.”

 

 

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára hozzáfűzte, a szövetség törekvése, hogy minél több nagyvárosban legyen fedett jégcsarnok, ezért üdvözlik a győri beruházást. Mint mondta, azzal, hogy a válogatott az “A” csoportba jutott, a jégkorong népszerűsége is tovább nőhet, és a jövőben a győri fiatalokból is válhat válogatott játékos. A fejlesztés tehát az egész sportág számára üdvözlendő.

 

A teljes beruházás értéke mintegy 700 millió forint, amelyből a Nemak 450 millió forintot vállal magára. Az önkormányzat épp a bejelentést megelőző júniusi közgyűlésen döntött első ütemben 40 millió forint támogatás nyújtásáról.

 

Papp Zsolt
Fotó: Marcali Gábor